vucic mirovic ciric titel agro mdjz

Вишеструка улагања у развој пољопривреде

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Владе Републике Србије Александар Вучић обишли су данас једно од најуспешнијих привредних друштава у Тителу, предузеће „Ћирић Агро МЂЖ“. Ово предузеће бави се интензивном пољопривредном производњом на површини од 2.500 хектара, а у највећој мери гајењем, сортирањем и извозом јабука, претежно у Руску Федерацију.

titel vucic ciric argo mdjz
Фото: vojvodina.gov.rs

Након обиласка дела пољопривредног комплекса које обухвата засаде јабука на површини од 240 хектара, хладњачу капацитета 13.5 хиљада тона и сортирку капацитета 10 тона по сату, делегација коју су поред два председника чинили и руководство општине, републички министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, премијер Вучић је рекао да овако како изгледа „Ћирић Агро“ треба да изгледају савремени воћњаци и хладњаче. Он је као величанствене оценио и засаде и противградне мреже, иригациони и антифрост систем, и истакао да је овај систем, новоустановљен у Србији а репрезентативан и у Европи, истовремено и доказ да су домаћи пољопривредници способни да раде на врхунском нивоу.

titel ciric argo mdjz zasadi jabuka
Фото: vojvodina.gov.rs

Вучић је истакао да је намера Владе Србије и Покрајинске владе да из године у годину улажу све више новца у привреду и развој пољопривреде. Он је прецизирао да су ове године средства уложена у набавку трактора, противградне мреже и наводњавање, док је за текућу годину, како је нагласио, предвиђено пет пута више улагања у пољопривреду на републичком и неколико пута на покрајинском нивоу него прошле године.

Премијер је данас најавио и доношење закона за сезонске раднике, који ће предвиђати најниже пореске стопе, и додао да је намера и републичке и покрајинске владе наставак улагања у пољопривреду. Та улагања требало би да унапреде прерађивачке капацитете, захваљујући којима би била могући и продаја и извоз прерађених производа.

ciric argo mdjz jabuke
Фото: vojvodina.gov.rs

Привредно газдинство “Ћирић Aгро МЂЖ” ангажује више десетина стално запослених и неколико стотина сезонских радника. Подизање засада делом се финансирало из подстицајних средстава по конкурсима Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Подстицајна средства су добијена за 2013, 2014, 2015. и 2016. годину за по десет хектара засада, док је подизање засада на осталих 200 хектара финансирано из сопствених средстава газдинства и кредитне линије.

Иѕвор: vojvodina.gov.rs

Оставите одговор