kacka suma topole

Каћка шума богатија за 200 садница тополе

Препоручите пријатељима

КАЋ: Поводом обележавања Светског дана шума, који је установљен 21. марта 1971, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић, учествовали су данас у садњи 200 садница тополе на огледном добру Института за низијско шумарство и животну средину у Каћкој шуми. Саднице тополе засађене су на површини од пола хектара.

Тим поводом, секретар Милошевић рекао је да треба да будемо забринути, због чињенице да сваке године нестане 16 милиона хектара шума у свету, јер смо склони градњи путева и фабрика, а заборављамо колико су нам шуме важне.

„Овде у Војводини је око 137 хиљада хектара под шумом, што представља 6,5% њене укупне површине. Имамо простора да унапредимо површине под шумама, али из угла Секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност изузетно је важно да наведени задатак остварујемо у процесу високог образовања, отварањем Смера за шумарство на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду, унапређењем рада Института за низијско шумарство и његовог повезивања са привредним субјектима“ , нагласио је Милошевић.

Нове шуме и појасеви у Војводини представљају заштиту пољопривредне површине од штетног дејства ветра, такође, утичу на повећање приноса у пољопривреди, повећање диверзитета биљног и животињског света, као и могућност развоја пчеларства, туризма, спорта, и можда најважније – утичу на ублажавање климатских промена, јер дрвеће везује угљен диоксид.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, мр Вук Радојевић, изјавио је да овај покрајински секретаријат, путем својих мера подршке, субвенционише низ активности у шумарству. Тако су, крајем 2016. године, потписани уговори по овом основу у вредности већој од 120 милиона динара за подизање нових шумских засада. Средства су уложена и у мелиорацију деградираних шума, потом и за уређење и унапређење шумских путева.

Радојевић је нагласио да је неопходно подићи ниво свести о значају шума и дрвећа, не само за животну средину, већ истовремено и за заштиту и очување квалитета пољопривредног земљишта.

„И, оно што овом приликом желим посебно да истакнем, јесте да и овим путем позивамо локалне самоуправе да определе одређене површине земљишта на својој територији за подизање шума. Покрајински секретаријат ће их подржати и у изради пројектно техничке документације, као и путем доделе бесповратних средстава за подизање шума“, рекао је Радојевић.

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство осим доделе бесповратних средстава за подизање шума, издваја средства и за негу шума и то у трајању од пет година. То је изузетно важно, јер уколико нико не брине о засађеним шумама, оне брзо нестају.

Извор: vojvodina.gov.rs

Оставите одговор