steta paljevina zasticena podrucja

Неодговорни власници њива изазвали штете на заштићеним подручјима

Препоручите пријатељима

Током јесењег периода текуће године забележени су пожари на 10 заштићених подручја на територији АП Војводине. Штете од вартене стихије су нанеле штете у Специјалним резерватима природе „Царска бара”, „Окањ бара”, „Тителски брег”, „Лудашко језеро”, „Пашњаци велике дропље”, „Делиблатска пешчара” и „Слано копово”, Парковима природе „Русанда” и „Поњавица” и Пределу изузетних одлика „Караш – Нера”.

titelski breg spaljena vegetacija

Опожарене површине су у главном биле мањег обима, од 5 до 40 ха, са изузетком СРП „Царска бара” где је изгорело више стотина ха (готово 400 ха). Угрожене су површине у режимима заштите I, II i III, заштићене због очуваних станишта строго заштићених и заштићених врста биљака и животиња.
Паљењем житних остатака, захваљујући повољним метеоролошким приликама за ширење пожара (мала количина падавина у јесењем периоду и изражена ветровитост), са околних пољопривредних површина ватра се ширила на заштићена подручја. Углавном су изгореле површине под травном вегетацијом и трском. Уништењем појаса трске су нестала потенцијална склоништа и места за исхрану бројних врста барских птица и крупних сисара током предстојећих зимских месеци. Захваљујући заједничким акцијама ватрогасних служби, полиције и управљача заштићених подручја, пожари су санирани.
Сваке године неодговорни власници пољопривредних парцела недозвољено спаљују жетвене остатке у циљу припреме земљишта за садњу наредне године. Паљењем земљишта потпуно губи органска компонента, која би временом прешла у хумус, а паљењем сламе изгори и до три тоне хумуса по хектару.
Неопходно је напоменути да се у зимском и пролећном периоду такође пале појасеви трске у највећем броју заштићених подручја, као и да починиоци углавном остају непознати.

Извор: Покрајински завод за заштиту природе

Оставите одговор