pomen racija

Помени жртвама рације широм Шајкашке

Препоручите пријатељима

У више места широм Шајкашке, данас је одржан помен невиним жртвама злогласне мађарске рације из јануара 1942. године у којој је, само у тој области, за нешто више од две недеље на најсвирепији начин убијено 2.345 људи.
Поред практично свих места Шајкашке, мађарске окупационе власти су крваву рацију која је постала парадигма злочина не само на нашим просторима, у јануару 1942. спровеле и у Новом Саду и Бечеју, а укупан број страдалих Срба, Јевреја и Рома достигао је готово 4.000.
Помену невиним жртвама у Мошорину, у којем је страдало 205 мештана, данас је присуствовао помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницам др Милан Мицић, а у Госпођинцима где је убијено 85 невиних људи помоћник Ивана Бороја.
Данашњим поменима у Вилову где је страдало 67, Локу у којем је у рацији убијено 47 и Гардиновцима у којима је у леденом јануару друге ратне године побијено 37 мештана, присуствовали су помоћник покрајинског секретара Ђорђе Вукмировић, директор Музеја Војводине др Драго Његован и председник Општине Тител Драган Божић.
Претходних деценија, страдање у Шајкашкој углавном је обележавала само Српска православна црква, да би крајем 2016. године за то био формиран заједнички одбор Покрајинске владе и Епархије Бачке. Захваљујући томе, почело је и заједничко обележавање, а централни помен на којем је говорио председник Покрајинске владе Игор Мировић, а парастос жртвама служио Епископ бачки Иринеј је 4. јануара – на дан почетка рације из 1942. – ове године рганизован у Тителу.
Уз то, помен невиним жртвама којем је присуствовао подсекретар Станислав Радуловић је, у међувремену, одржан и у Жабљу, где је у рацији страдало 666 људи, а помени којима је присуствовао помоћник покрајинског секретара Мирослав Илић у Чуругу, где је страдало 893, и у Шајкашу где је убијено 26 мештана.
Помен невиним жртвама ће сутра бити одржан и у Ђурђеву, шајкашком месту у којем је у рацији из јануара 1942. године страдало 223 мештана.

Извор: vojvodina.gov.rs

Оставите одговор