Положени венци жртвама Рације у Жабљу и Чуругу

Препоручите пријатељима

ЖАБAЉ, ЧУРУГ: У општини Жабаљ данас је испред споменика жртава рације на Црној ћуприји у Жабљу и код треће рампе у Чуругу одржан комеморативни скуп и служен помен поводом стравичног злочина који су 1942 године починиле мађарске окупационе снаге над потпуно недужним србима, као и припадницима других националних заједница.
Након служења помена венце су положили представници Покрајинске владе и Општине Жабаљ.

racija pomen zabalj

Обраћајући се на комеморативном скупу у Жабљу, председник Скупштине општине Жабаљ, Радован Чолић, подсетио је све присутне на почињени злочин, када су под изговором „Рације“, на најбруталнији начин убијани невини људи, жене, деца стари и немоћни. Чолић је нагласио да су те 1942. људи страдали само зато што су друге нације, вере, боје коже, притом поручујући следеће:

“Памтимо нашу прошлост. Исказујмо је. Да се види. Носимо је у себи и са собом, јер се ми тиме видимо. Допуњавајмо је новим садржајем. Градимо нашу садашњост. Уздижимо је новом снагом духа. Да онима који ће стасавати буде ведрије за гледање. Као што видите, најважније од свега је што се започело са једном новом логиком. Са новим мишљењем које показује српску духовност. Показује нас. Враћа уверење да утврђујемо наше темеље. Остављамо знаменитости. Да се исказују кроз време. Да укажу и покажу какви смо били. Кога смо имали. Какви смо данас. Какви треба да будемо сутра. Дакле, суштина нашег поимања је да будемо народ културног утицаја. Да имамо своју будућност”.

Извор: zabalj.rs

Оставите одговор