skolama u pohode zabalj

Oдржана предавања основцима на тему безбедност деце на интернету – Школама у походе

Препоручите пријатељима

У оквиру пројекта „Школама у походе“, у све четири основне школе на територији општине Жабаљ одржана су предавања о опасностима које вребају на интернету, са фокусом на најкоришћеније друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм.

Ученици од петог до осмог разреда из Жабља, Чуруга, Ђурђева и Госпођинаца учили су како треба да се понашају на друштвеним мрежама и то од дугогодишње едукаторке о безбедности на интернету Катарине Јонев, која је до сад одржала више од 100 таквих предавања у Србији.
Катарина Јонев каже да је циљ да заједно са децом дође до решења како да избегну опасности, односно како да буду безбедни у сајбер-простору, без којег више готово да не могу да функционишу.

„Када причамо о заштити на интернету, највећи страх родитеља је да постоји могућност да им неко искористи дете, а педофилија је све учесталија на друштвеним мрежама. Осим тога, упозоравам их и на друге врсте опасности, као што су уцене, тако што им увек нагласим да је најважније да о свему разговарају са родитељима“, јасна је Катарина Јонев, која је поручила да је на родитељима и наставницима да узму много веће учешће кад је у питању едукација деце о тој теми и проблемима.

Безбедност деце на интернету једно је од најбитнијих тачака безбедности, како на глобалном нивоу, тако и у Републици Србији, сагласни су Катарина Јонев и челници општине Жабаљ, која је препознала овај проблем.
Председник општине Чедомир Божић истакао је значај васпитања и образовања и рекао да локална самоуправа препознаје њихову важност, те се континуирано труди да унапреди ученичке стандарде.

„Само заједничким и посвећеним радом са образовним институцијама можемо умногоме допринети развоју система образовања, што је и изнедрио пројекат Школама у походе“, подвукао је Божић и додао да је у данашње време важно фокусирати се и на безбедност деце и омладине на друштвеним мрежама, на којима скоро сви од њих имају креиран профил.

Пројекат „Школама у походе“ локална самоуправа реализује други пут, заједно са неколико стотина основаца и са њиховим наставницима. Они имају прилику да на креативан начин искажу своје виђење општине у којој живе и у којој се образују. Тај пројекат је јединствен на овом подручју, а усмерен је и посвећен најмлађима и њиховом стицању основних социјалних вештина. Током трајања пројекта, они се са својом околином упознају кроз учење историје, уметности и опште културе.

Извор: zabalj.rs

Оставите одговор