dan rusije drustvo srpsko-ruskog jedinstva titel

Концерт за јубилеј – Дан Русије

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ, БЕОГРАД: Једна од лепих ствари које прате десет година постојања Друштва српско – руског јединства Тител, десила се у уторак, 11. јуна,када је тридесетак чланова и симпатизера Друштва присуствовало величанственом концерту Кубањског козачког хора у великој дворани Сава центра у Београду.

Концерт је организован поводом Дана Русије, празника који се обележава од 12. јуна 1990. године када је одржан први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Социјалистичке Републике на којем је донета декларација о државном суверенитету Русије. Годину дана касније, када је на првим свенародним изборима за председника изабран Борис Јељцин, 12, јун је проглашен празником и нерадним даном, а званични назив, Дан Русије, добио је 2002. године.

Концерт Кубањског козачког хора,чији је уметнички руководилац Виктор Захарченко, вишеструки заслужни уметник Русије, краћим говором и бираним речима, најавио је амбасадор Русије, господин Александар Чепурин. Он је говорио о блискости и везама српског и руског народа и концерт најавио као поклон руског народа братском српском народу.

У току концерта показало се да Кубањски козачки хор негује и музику из других региона. Бројна публика у великој дворани Сава центра, испратила је песме великим аплаузима и позивима на бис, а неке песме заједно су певали публика и уметници. На крају је следилa песма „Тамо далеко“, која је била најпријатније изненађење и најлепши поклон српској публици.

За чланове Друштва српско руског јединства Тител, ово није био први и једини сусрет са руском музиком и фолклором, па тако многи чланови памте наступ хора и оркестра Црноморске флоте у Сава Центру, 8.јуна 2014. године. Године 2013. Друштво је организовало концерт Академског хора „Лучинушка“ из Београда чији је хоровођа био Андреј Тарасјев, професор универзитета у пензији.

dan rusije drustvo srpsko-ruskog jedinstva titel

Друштво је у протеклих десет година организовало бројне трибине на којима су учествовале многе познате личности, новинари, историчари, писци, политичари… Још су свежа сећања на посету господина Александра Конузина, тадашњег амбасадора РФ у Србији. Прошле године Друштво је угостило високу делегацију Амбасаде Русије и Руског дома, а у ранијим годинама организовало је гостовања и наступе угледника са наших простора, као што су, др Драган Петровић, двоструки доктор наука, др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју у Београду, проф. др Предраг Ј. Марковић, новинар Милован Дрецун… Посебно омиљен гост је био Мирослав Лазански, новинар, колумниста, стручњак за војна питања и сад већ извесни амбасадор Србије у Руској Федерацији. Он је три пута био гост Друштва српско-руског јединства Тител и постао пријатељ истога.

Прилику да се покажу имали су и тителски сликари, песници, афористичари, играчи фолклора, певачи… Чланови друштва дали су значајан допринос у обележавању догађаја из наше историје, а један од свежијих примера је обележавање 100 годишњице завршетка Првог светског рата и присаједињења Војводине (Бачке, Барање и Срема) Србији. У тим активностима истакли су се неки од чланова Друштва, а посебну похвалу заслужује Драган Колак који је, као аутор, представио брошуру „Тител 1918-2018“ по свим местима општине Тител.

dan rusije drustvo srpsko-ruskog jedinstva titel

О плановима Друштва у наредном периоду, разговарали смо са председником Светозаром Иконовим. Он сматра да је потребно омасовљење Друштва јер интересовање постоји међу Титељанима, али и становницима других места у општини. У плану је привлачење руских ансамбала који гостују у другим местима Србије, да што чешће буду гости у Тителу. Такође је у плану да се на јесен, уз помоћ Амбасаде Русије и Института за савремену историју из Београда, достојно обележи 75-годишњица ослобођења Титела и других места у општини Тител у Другом светском рату. Иконов је такође изразио захвалност општини за доделу просторија за рад Друштва.

Све у свему, присуствовање концерту Кубањског козачког хора је само једна пријатна епизода коју је Друштво српско-руског јединства Тител приредило својим члановима и симпатизерима. Будућност обећава још много таквих тренутака.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор