dan madjarske kuhinje 2019 titel

Дан мађарске кухиње у Тителу – ни врућина није проблем

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: Упекло сунце, зној лије са лица, а греје и ватра испод казана, али где је врућине ту има и `лађења, па проблема нема. Свуда наоколо котлићи са храном, тезге са слатким и сланим колачима, производи домаће радиности, корпе, сувенири… а у томе мноштву и задовољна лица чланова Мађарског културног центра и Мађарског културно-уметничког друштва „Тиски цвет“ – организатора треће по реду манифестације, „Дан мађарске кухиње“.

Имамо 22 екипе из Војводине, Мађарске и Румуније. Манифестацију су снимале телевизије из Новог Сада и Шапца. Наступали су фолклораши са песмама и играма из Мађарске, Румуније и Војводине. Фолклораши из Белога Блата представили су и културно благо Словака. Имамо такмичење за најбоље кување, најбољу ракију, најбоље пециво, најмаштовитији штанд, најлепши ручни рад…То нам одушевљено и готово у једном даху говоре Ирена Бичкеи, чланица Мађарског културног центра и Магда Латинкић, председница истог. Док оне реферишу, дотле у једном углу где има мало хладовине, посетиоце забавља мађарски музички састав из Мужље, а гости пићем гасе ватру са неба и испод казана. О резултатима те борбе причаће се све до новог сусрета на следећем Дану мађарске или неке друге кухиње, јер борба има своје чари, а победник је увек неизвестан.

Мислимо да ни победници у оним раније побројаним категоријама нису важнији од свих оних сусрета који нас чекају следећих година, па вам овога пута нудимо фотографије које бар донекле дају слику овогодишњег Дана мађарске кухиње на обали Тисе у Тителу.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор