vojska-brod-vezba-titel

Одржана вежба речних јединица Србије и Мађарске Гвоздени мачак у Тителу

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ; У оквиру билатералне војне сарадње припадници Речне флотиле Војске Србије и Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске извели су данас на привременом полигону Тител, на реци Тиси, мултинационалну тактичку вежбу са бојевим гађањем са тематиком заштите речног саобраћаја под називом “Гвоздени мачак 2019” (“Iron cat 2019”).
Кроз седам вежбовних секвенци заједничког ангажовања приказани су рад ронилаца и понтонира приликом вађења потонулог аутомобила из реке, противминска дејства у проналажењу, деактивирању и уништавању постављених подводних мина, противбродска дејства и разне варијанте борбе против терористичких група на води.
“Ово је важна вежба за наше војнике, јер ми у Мађарској немамо прилику да вршимо бојева гађања на води. Приказана је одлична оспособљеност како појединца, тако и ангажованих јединица.
И овогодишња вежба је показала да је заједничка сарадња на нивоу групе бродова, уз извођење бојевих гађања као највишег изазова, заиста јединствени ниво наше сарадње”, нагласио је бригадни генерал Атила Такач, главни инспектор за Копнену војску Оружаних снага Мађарске.
Оцењујући вежбу успешном капетан бојног брода Андрија Андрић, командант Речне флотиле, истакао је да је први пут извршено гађања мешовите групе бродова, а сарадња припадника две војске, као и до сада, била је одлична.
Вежбу на којој је било ангажовано 90 припадника Речне флотиле, 29 припадника Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске и више пловних објеката са једне и друге стране, којом је руководио капетан корвете Далибор Тасић, пратили су са палубе брода посебне намене “Козара” бригадни генерал Зоран Насковић, командант Прве бригаде Копнене војске, пуковник Горан Стаменковић, начелник Одељења за обуку у команди Копнене војске и пуковник Жолт Силађи, командант Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске.
Извор: РТВ

Оставите одговор