donacija-vlade-japana-jkp-komunalac-titel

Донација Владе Јапана ЈКП Комуналац Тител већ донела позитивне резултате

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У петак, 27. септембра у просторијама општине Тител разговарали су Тецуја Цубота, отправник послова Амбасаде Јапана у Србији, мр Драган Божић, председник општине Тител, Снежана Кузмановић из Министарства заштите животне средине у Сектору за отпад и отпадне воде и Љубо Панић, директор ЈКП „Комуналац“ Тител. Овај сусрет уприличен је поводом званичне примопредаје камиона за прикупљање смећа који је Влада Јапана донирала ЈКП-у из Титела.

Влада Јапана обезбедила је 75 690 евра за куповину потпуно новог возила које је је већ неко време у употреби у четрири насељена места у тителској општини. Ново возило донело је већ доста позитивних ефеката, о чему је говорио директор Панић.Донација је део пројекта за основне потребе становништва (ПОПОС). Влада Јапана пружа финансијску помоћ која доприноси економском и социјалном развоју земље. Области интересоцања су им животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална шаштита. Почевши од 1999. године до сада, Влада Јапана је кроз 224 ПОПОС пројекта, у нашу земљу уложила 14 милиона евра, а укупна помоћ Јапана Србији у истом периоду износи 508 милиона евра. У свечаном делу, председник Драган Божић захвалио је господину Тецуји Цубота и Влади Јапана на поклону, а говорио је и о природним лепотама чије очување Влада Јапана помаже и овим поклоном. Подсетио је и на то да је Јапан Земља коју често попгађају природне катастрофе, па је њихов гест самим тим још значајнији. Потом се на одличном српском језику обратио господин Теција Цубота који је рекао да су помно испитали ситуацију и да су закључили да је Тителу јако потребан камион за прикупљање и одвоз смећа и да се нада да ће нови камион у доброј мери помоћи у очувању животне средине. Истакао је да је очување животне средине од великог значаја у целом свету и за планету Земљу у целини. Љубо Панић, директор ЈКП „Комуналац“ говорио је о позитивним ефектима које је донело ново возило. Он је истакао да је корист од новог возила већ до сада видљива, а очитује се у економским погодностима, пословним резултатима и позитивним ефектима на заштиту животне средине.Напоменуо је да је ново возило марке „Рено“ са потисном плочом и да је захваљујући том камиону ЈКП „Комуналац“ стекао бољи имиџ – смеће се редовно одвози јер нема кварова. Израчунао је да „Комуналац“ на годишњем нивоу уштеди око 300 000 динара на потрошњи горива, чему се може још додати око 48 000 динара на потрошњу уља које је стари камион трошио у енормним количинама. Не мање важна је и чињеница да је у атмосферу отишла и много мања количина штетних гасова, а мање непотребно расутог уља значи мању опасност по изворишта и водотокове. На новинарско питање да ли још неко са подручја општине може понудити нови пројекат за донацију, или постоје нака правила која би то онемогућила, одговор је био да је то сасвим могуће и да је најважније да пројекат буде квалитетан.

По завршетку службеног дела, председник Божић и гост из Јапана водили су пријатан и опуштен разговор из којег се видело колико је господин Цубота упућен у то што нуди локална средина у коју је дошао.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор