uhvati-sansu-romena-zabalj

Отворен Клуб Ухвати шансу намењен младим ромима

Препоручите пријатељима

ЖАБАЉ: Клуб „Ухвати шансу”, који је намењен младим ромима и ромкињама, свечано је отворен у просторијама ЈУ „Спортски објекти” у Жабљу. Отварању су присуствовали помоћник Председника Општине Жабаљ за образовање, културу и јавно информисање Сергеј Запорожац и председница Удружења жена „Ромена” Љиљана Михајловић.

Пројекат Клуб „Ухвати шансу“ реализује Општина Жабаљ у оквиру Програма Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију, а који спроводи Стална конференција градова и општина.

Oпштина Жабаљ је међу првим локалним самоуправама оформила Канцеларију за инклузију Рома, која активно функционише, а кроз коју Општина Жабаљ у великој мери доприноси побољшању и унапређењу животног стандарда ромске националне заједнице.

„Општина Жабаљ континуирано ради на унапређењу стандарда на овом подручју, тако да све друштвене групе су апсолутно заступљене и Општина настоји да свима који су угрожени помогне, али и усмери их на прави пут када је у питању професионална орјентација. Сам Клуб „Ухвати шансу” се реализује у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и удружењем жена „Ромена” и он треба да буде продужена карика, у смислу социјализације младих рома и ромкиња. То ћемо радити кроз различите едукације, а оно што се сада реализује јесу едукативни програми веб дизајна и био баштованства. Сматрам да ћемо на прави начин организовати овај клуб, а локална самоуправа ће помоћи и логистички и технички, и на тај начин ћемо добити једну нову друштвену групу младих рома и ромкиња који ће моћи релевантно да учествују у свим друштвеним токовима,” рекао је помоћник Председника Општине Жабаљ Сергеј Запорожац.

Председница Удружења жена „Ромена” Љиљана Михајловић најпре се захвалила Општини Жабаљ на помоћи током формирања самог Клуба „Ухвати шансу”.

„Удружење жена „Ромена” је партнер Општини Жабаљ у пројекту Клуба „Ухвати шансу”. Циљ овог пројекта је да помогнемо младим ромима, односно да унапредимо механизме и доступност услуга, како би они били активнији на тржишту рада. Млади ће имати могућност да се упознају са вештинама комуникације, тимским радом, а посебно су битне две велике обуке, израда веб дизајна и био баштованство. Такође се планира и организовање тематских вечери, на којима ће се млади упознати са израдом бизнис плана, али имаће и могућност да послушају маркетинг стручњаке који ће им дати веома корисне савете,” истакла је Љиљана Михајловић.

Након свечаног отварања Клуба „Ухвати шансу” одиграна је пријатељска утакмица два клуба „Шаипе” и „Тернипе”.

Реализација овог пројекта је добар пример сарадње Општине и организације цивилног друштва на решавању заједничких проблема где свако у свом домену деловања може да допринесе заједничком циљу. Имплементација пројектних активности представља наставак и континуирану подршку ромској популацији са основним циљем активнијег укључивањa Рома у свакодневни живот као и побољшање њихових услова за живот на локалном нивоу.

Извор: zabalj.rs

Оставите одговор