Pomen-zrtvama-Racije-Mosorin-2021

Лок, Вилово, Шајкаш, Гардиновци и Мошорин обележили 79-годишњицу Рације

Препоручите пријатељима

Рација у јужној Бачкој назив је за стравично страдање цивилног становништвом јужне Бачке, током јануара 1942.

Злочине на, претежно Србима и Јеврејима, извршили су припадници оружаних снага и војске Краљевине Мађарске током окупације Бачке.

Рација је спроведена у насељима Шајкашке на Божић. Тим поводом данас су у Вилову, Гардиновцима, Мошорину, Шајкашу и Локу одржани помени жртвама рације у православним храмовима. Након тога положени су венци на спомен обележја у свима местима.

Помен 210 жртава рације у Мошорину одржан је у Горњој цркви. Затим су Милан Мицић, генерални секретар Матице Српске и Драган Божић, председник општине Тител и предстаници Месне заједница Мошорин положили венце на Спомен обележје „Бунар“ на место где је страдала већина невиних мошоринских жртава. Мицић и Божић су присутне подсетили на страдање невиних цивилних жртава.

У Вилову је пре 79 година страдала 71 жртва. У име Покрајинске владе венац је на спомен обележје положио Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, информисање и односе са верским заједницама који је подсетио на историјске околности страдања невиног цивилног становништва. Испред општине Тител, венац је положио Драган Божић, председник општине Тител који је нагласио да треба праштати, али се не сме заборавити.

Оставите одговор