Четврти скуп Медљанаца

Препоручите пријатељима

Почетком септембра у Тителу одржан је четврти скуп Медљанаца који је организовало Удружење Медљанаца”Димитор” из Новог Сада. Ово Удружење окупља све оне који су пореклом или родом из села Медна – општина Мркоњић Град у Босни и Херцеговини.

По речима председника Удружења Паје Лисице у Војводини живи између 4.000 и 5.000 Медљанаца. Највише их има у Футогу – Ветернику, Српској Црњи и Црвенки, где су до сада и организовали дружења. Следеће године планирају да се окупе у Жабљу.

У Тителу има око 60 кућа Медљанаца и то су породице: Андрићи, Дринићи, Савићи, Обрадовићи, Стојчићи, Перановићи, Тегелтије, Лисица, Клепићи, Пена, Милекићи, Блажевићи и други. Неки од њих дошли су као колонисти (Стојчићи и Савићи), а други су дошли касније.

Удружење Медљанаца редовно одржава контакте са селом Медна које се налази испод планине Димитор. Пре Другог светског рата село је имало око 5.000 становника, а сада само 300, углавном старачка домаћинства. Удружење има грб, следеће године имаће заставу, а имају и своју песму коју називају химном. Наредне године Удружење ће објавити књигу о Медљанцима који живе у Медни и у расејању. Све ово раде да би сачували сећање на свој завичај и да га пренесу на потомство.
У спортском делу дружења такмичили су се у скоку у даљ из места – први је био Владимир Соро из Титела, у бацању камена са рамена – најдаље је бацио Тоде Перановић из Ветерника, а најбоља екипа у малом фудбалу била је из Жабља.

Текст: Славко Вукадиновић

Оставите одговор