jelena gavric sajkas peking

Јелену Гаврић из Шајкаша у Пекингу школује кинеска држава

Препоручите пријатељима

ШАЈКАШ, ПЕКИНГ: Почетком септембра, Јелена Гаврић из Шајкаша отишла је у Пекинг на четорогодишње студије кинеског језика и културе на најпрестижнијем пекиншком универзитету.

jelena gavric sajkas peking

Завршила је четврти разред Карловачке гимназије, смер кинески језик, са одличним успехом. То не треба да чуди, јер је Јелена самостално почела да учи кинески још у основној школи па се са солидним предзнањем уписала у гимназију. jelena gavric magazin ravnicaВећ као ученица трећег разреда гимназије била је на шестомесечној специјализацији у главном граду Кине, где је добила диплому знања кинеског језика и писма четвртог степена (D level), што значи да познаје око 4.000 кинеских знакова, о чему можете прочитати у текстуКинески од срца“, од 10. фебруара 2013. Почетком ове, 2014. године, Јелена је опет била у Пекингу, где је положила и пети степен знања кинеског језика са веома високим бројем бодова.

Кинеска влада је Јелени доделила четворогодишњу стипендију за студије кинеског језика и културе на филолошком факултету у Пекингу. Схватили су да се ради о вансеријском таленту. Али Јеленини родитељи немају новца ни за авионску карту до Пекинга па је по трећи пут у помоћ прискочила кинеска фирма „China Road and Bridge Corporation Serbia“, која гради мост преко Дунава Земун – Борча, плативши јој опет авионску повратну карту.

И кад је требало да упише прву годину студија, факултет је студентима дао могућност да преко тестова одмах полажу целу годину, Од свих студената, једино је Јелена искористила ту могућност, положила тестове за прву годину и одмах уписала другу!

Нису то сва изненађења која нам је приредила ова талентована девојка. На конкурсу Иститута „Конфучије“ у Београду, у писању састава на тему „Кина и ја“, Јелена Гаврић, ученица завршног разреда Карловачке гимназије, освојила је прву награду за састав на кинеском језику. Чланови њене породице су 29. септембра 2014. године на Филолошком факултету у Београду примили награду у Јеленино име, јер се она већ налази у Пекингу.

Још би се много лепога могло написати о Јелени. Кинеска компанија „Huawei“је за школску славу Светог Саву довела Јелену у Палату „Србија“ да деци са Косова отпева неколико кинеских песмица. Сусрет је организовала Хуманитарна фондација Драгице Николић, а присуствовао је државни врх Србије.

Ипак, има нешто што се не може прећутати. Актив жена КУД-а „Шајкаш“ предложио је Јелену Гаврић за Октобарску награду општине Тител за 2013. годину, након њеног првог успеха у Пекингу и – није је добила! Не улазећи у то, ко је из Шајкаша ту награду добио и зашто, невероватно је да је овакав талент не заслужује, који је препознала чак и кинеска влада, а ми у комшилуку, у њеном Шајкашу, у њеној општини Тител, не примећујемо какав драгуљ имамо! Има ли више сврхе постављати питање, зашто нам таленти одлазе?!

Оставите одговор