srpske pjevane pjesme u bih titel

Одржано Књижевно-музичко вече Српске пјеване пјесме у БиХ

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: Вечерас је у сали СО-е Тител НБ „Стојан Трумић“ Тител организовала књижевно-музичко вече на којем је представљена књига „Српске пјеване пјесме у Босни и Херцеговини“ коју је приредио Дејан Томић.

– Под термином севдалинка данас се, често тенденциозно, подразумева целокупно народно песништво Босне и Херцеговине, или тачније бошњака муслимана. То свакако није тачно и представља политизацију усменог и писменог народног предања, јер је овај термин био везан, све до новијег времена, само за љубавну песму. Бројним примерима аутор доказује да је то део српског културног наслеђа Босне и Ферцеговине, каже се на крају књиге „Српске пјеване пјесме у Босни и Херцеговини“, аутора, приређивача, Дејана Томића.

О овој књизи осим Дејана Томића говорио је и Ненад Грујичић, писац. Они су указали и да држава не води довољно рачуна о нематеријалној културној баштини, па се ојкање и бећарац налазе на Унесковој листи као хрватска културна баштина.

Део српских песама које су певане, углавном, крајем 19. века извели су Миодраг Миша Близанац и женска певачка група „Исон“ уз инструменталну пратњу Јована Повића.

Оставите одговор