Откривена три насеља

Препоручите пријатељима

На траси пута Шајкаш – Ковиљ

Ових дана су археолози у шајкашком атару имали много посла. Машине ”Бачкапута” откриле су на траси новог пута Шајкаш – Ковиљ два археолошка локалитета на којима су утврђени трагови три насеља. За локалитет који се налази на месту где се укрштају трасе пута и оптичког кабла археолози су знали и путари су били упозорени, док је други нађен случајно. Заштитна ископавања вршили су археолози Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Новог Сада Ивана Пашић и Драган Милановић са студентима археологије Данијелом Штулић и Нином Мијатовић уз помоћ бројних радника да би дошли до сазнања о чему се ради.

Локалитети су из различитих периода. Значајнији је локалитет који се налази на укрштању поменутих траса јер је на њему утврђено постојање двају насеља из два периода – првог и трећег века наше ере. Пронађено је више стамбених објеката (полуземуница) углавном овалног облика, али има и четвороугаоних. У неким стамбеним објектима пронађени су трагови пећи. Нашли су нешто ломљене кетамике која је представљала делове глиненог посуђа. Пронађене су и три занимљиве посудице четвртастог облика које су користили у погребним обредима као кадионице, или су им можда служиле за осветљавање. Затим су још нашли ситних делова гвоздених алатки, коштане клизаљке, део стаклене перле са мотивом цвета која је могла бити део огрлице или нашивена на одећи као украс.

У насељу из првог века највероватније су живели Скордисци, док су у трећем веку могли да буду Сармати. На овом локалитету сигурно има много више неоткривених објеката, а истраживања би могла да буду настављена само у случају да се поред пута још нешто гради.

Други локалитет, који је ближе Шајкашу (потес ”Дрварица”) је из осмог и деветог века, а ради се о словенском насељу. Пут је открио само неколико објеката, али је налазиште ипак значајно јер је у Бачкој веома мало насеља истражено из тог периода. Пронађени су само помоћни објекти, трапови и друге оставе.

Оставите одговор