titel miroslav lazanski tribina krim

Мирослав Лазански по други пут међу Титељанима

Препоручите пријатељима

titel miroslav lazanski tribina krim

ТИТЕЛ: Друштво српско-руског јединства је у 2014. годину ушло са амбицијама да своје активности још више појача и рашири на остале МЗ у тителској општини. То је закључено на годишњој скупштини друштва, која је одржана у петак, 21. 3. 2014. године у препуној сали општинског суда у Тителу.

На скупштини су размотрени и прихваћени извештај о раду и финансијском пословању у 2013. години и програм рада за 2014. годину. У уводним напоменама и дискусијама је констатовано да је Друштво у 2013. години имало чиме да се подичи. Одржане су две трибине, једна на тему “Куда иду Србија и Русија” – М. Лазански, и друга посвећена 165-ој годишњици “Народном покрету Срба у Војводини 1848/49. године” уз помоћ Института за савремену историју Србије. Том приликом Институт је поклонио друштву књиге у вредности од 300.000,00 динара и потписана је повеља о сарадњи Института, Друштва и општине Тител. Везано за то, рецимо, да је посредством Института у Тителу боравила др Керол Лили, директор међународних студијских програма, са универзитета из Небраске (САД). Истраживала је живот у мултиетничким срединама на просторима бивше нам домовине. На културном плану Друштво је веома успешно поново организовало ФЛЕРТ (фестивал лепих речи Тител) на ком је учествовало 342 литерате из Србије, словенских и православних земаља – Украјине, Грчке, Русије… и бивших југословенских република. Фестивал је послао заиста лепу слику у свет о нашој земљи, Тителу, Друштву.

За Великогоспојинске свечаности Друштво је било домаћин руском хору Лучинушка. Свега тога би било и више, констатовано је на Скупштини, али Тител нема салу за културне приредбе. Истовремено преко Друштва је покушавано да се помогне локалној самоуправи да се успоставе и размахну привредне и друге делатности које су у кризи. Нажалост, на другој страни су били другачији приоритети. Ипак, то није обесхрабрило Друштво. После две, овог месеца, посете руској амбасади у Београду, договара се могућа сарадња са неким од региона у Руској федерацији. За ту сарадњу су заинтересовани “Ћирић-Агро”,”Нелт”, Основна и Средња школа, Народна библиотека, Туристичка организација, АКУД “Јован Поповић” и други. Долазак руског амбасадора Чепурина у Тител је прилика за конкретизацију свега тога. Зато је на Скупштини Друштва закључено да се од локалне самоуправе поново затраже просторије за рад друштва и да се среди биоскопска сала у Тителу. Планирано је да Друштво обележи 100-ту годишњицу 1. светског рата и да се обиђу спомен обележја погинулим руским војницима у 2. светском рату на просторима Србије. После Скупштине одржана је трибина “Зашто се догодио Крим?” на којој је говорио осведочени пријатељ Друштва, новинар Мирослав Лазански.

Извор: званични сајт Друштво српско-руског јединства Тител

Оставите одговор