Blagoslov-obnovljenе-kapelе-Svetog-Ivana-Nepomuka-Titel-2023

Благослов обновљене капеле Светог Ивана Непомука

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У суботу, 28. октобра, у поподневним часовима уз присуство више десетина верника римокатоличке цркве, али и других конфесија, обављен је благослов обновљене капеле Светог Ивана Непомука.

Обред су обавили Желер Атила, опат катедрале Име Маријино у Новоме Саду и Фрањо Лулић, свештеник из Титела. Чин благослова капеле завршен је обраћањем присутнима господина Лулића:

„На крају, свима који сте дошли, захваљујем се од срца. Захвалимо се драгом Богу што имамо Ивана Непомука који је заговорник нашега места, нека нас увек чува. С Божјом помоћу сви будите живи и здрави. У име Оца и Сина и Духа Светога. Амен.“

Сви присутни могли су да виде огромну разлику између донедавног и садашњег изгледа обновљене капеле. Осим обојеног и оживотвореног лика Светог Ивана Непомука, постављен је мозаик на поду капеле, а урађена је и фасада и нова капија од кованог гвожђа. Испред улаза налазе се две жардињере са цвећем, а унутрашњост краси више свежих букета које су донели верници. Овако освежен и уређен овај сакрални објекат који се овде налази још од 1770. године, биће интересантнији житељима Титела и свима онима који посете Тител да би уживали у његовој лепоти.

Примећено је да су донатори и реализатори остали скромни и неприметни, али аутор ових редова био је упоран у жељи да нашим читаоцима саопшти имена уметница које су прошли пут инсистирале на анонимности. Компромисно решење је било да Милицу и Слободанку представимо само као чланице удружења „Обновимо Тител“. Удружење „Обновимо Тител“ неће се задржати само на овој управо завршеној акцији.

Милица нам је изнела неке од идеја удружења како да уреде Тител.

„Објавили смо капелу на „Google“ мапи јер је до сада ту није било. Следеће што желимо је постављање мурала наше Милеве Марић Ајнштајн на зграду у центру Титела. Имамо обећање људи из фарбаре за боју за израду мурала, имамо и уметницу која је већ урадила дизајн, а новац за реализацију ћемо прикупљати у кафићу „Central house“. Желимо да уредимо наше место за себе и нашу децу, али и за странце који би могли да виде нешто карактеристично само за наше место и крај, као што су нпр. нека јела, сувенири, можда и неке књижице са причама и митовима о Тителу које би биле преведене на енглески, немачки или неки други језик. Тител треба учинити привлачнијим да би нам долазили туристи, страни и наши. Тако би зарађивали угоститељски објекти, бензинске пумпе, продавнице, па и сви ми у Тителу. То би привукло нове људе да дођу да живе у Тителу, привукло би можда и лекаре и друге дефицитарне професије.“

Много лепих идеја и амбициозних планова има Милица и чланови удружења „Обновимо Тител“, а капела Светог Ивана Непомука је само први степеник у грађевини која се зове леп и привлачан Тител у који ће људи долазити и остајати у њему.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор