80-godina-racije-u-sajkaskoj

Централна манифестација обележавања 80 година рације у Шајкашкој

Препоручите пријатељима

МОШОРИН: У уторак, 4. јануара 2022. године одржан је парастос жртвама рације, злочина који су пре 80 година починиле мађарске окупационе снаге над невиним људима свих узраста – децом, женама, старцима, па и малим бебама.

У Мошорину је одржана централна манифестација за целу Шајкашку, за сећање и незаборав на жртве и њихове џелате. Река Тиса која је пре 80 година у своје залеђено окриље примила крвава и промрзла тела, ових дана тече слободно, обасјана готово пролећним сунцем, али носећи поруку да не смемо да се уљуљкамо јер зло никада не мирује па морамо бити спремни да му се супроставимо.

Лепо време омогућило је организаторима да у црквеном дворишту приреде изложбу радова са претходно одржаних ликовних колонија на којима су учествовали ликовни ствараоци, како одрасли који су учествовали на колонији „Живи смо-Погром(Рација)1942“, одржаној 10. октобра 2021. године, тако и деца, ученици ОШ „Исидора Секулић“ Мошорин, који су своју креативност показали на колонији под називом „Ђачки ликовни сусрети“ одржаној 27. новембра.

Мноштво народа нестрпљиво је чекало црквене великодостојнике, владику бачког Иринеја и владику мохачког Дамаскина да би око 12 часова присуствовали парастосу жртвама рације.

У препуном Светотројичном храму парастос жртвама служио је владика мохачки Дамаскин уз саслужење великог броја свештеника. Владика бачки Иринеј био је спречен разлозима здравствене природе.

Парастосу су уз црквене великодостојнике присуствовали и представници власти, мр Драган Божић, председник општине Тител, Генерални секретар Скупштине АП Војводине, Никола Бањац, помоћник Покрајинског секретара за верске заједнице, Мирослав Илић и професор Иван Стратимировић, праунук вожда Ђорђа Стратимировића, представник Центра за развој Шајкашке.

Владика Дамаскин је између осталог поручио:

„Драга браћо и сестре! Сабрали смо се ове године у Мошорину, као што се и сваке године сабирамо у једном од места где се десио овај тешки злочин, овај погром над цивилним становништвом у Бачкој. Управо пре 80 година почео је тај страшни злочин у Чуругу, а наставио се по околним местима у Јужној Бачкој. Нама који живимо у садашњем времену тешко је схватити тако нешто што се догодило вашим пријатељима и рођацима, вашим дедовима и прадедовима. Али велики Његош каже: „Злоћа, завист, адско насљеђује, ово чојка ниже скота ставља.“ Ова његова мисао из „Луче микрокозме“ говори што може завист и злоба да учини од човека , да га стави ниже од скота да учини један такав злочин, али ми смо се овде сабрали не да говоримо о неком реваншизму или освети, нити такве помисли имамо у себи, него да молитвено обележимо помен на све оне који су невини пострадали ових дана пре осамдест година када су температуре, за разлику од ових данас, биле ниже и када су људи хапшени, мучени понижавани и на крају убијани и бацани у Дунав и Тису. Можемо само да замислимо кроз шта је прошао тај невини народ који није знао због чега страда јер није имао никакве кривице на себи. Они су страдали да би злочинци уплашили друге и да би народ живео у страху за време окупације.

У овоме храму је служио и проповедао вашим прецима и чувени прота Светозар Влашкалић који је на Бадњи дан ухапшен, пострадао и мучен, одведен до оближњег вам Шајкаша где је на такав начин вучен и мучен и пострадао. Пострадали су и многи други из овога села и читаве Јужне Бачке. Молимо се Богу који је дародавац свих добара да и њима да вечна добра у царству своме, да их прими као своју децу, ону коју ће да препозна, а нама који смо се данас сабрали овде у овоме предивноме храму да Господ да снаге да се молимо за покој њихових душа, да чинимо помене као што их и чинимо, да смогнемо снаге да и ми живимо њиховим животом, тј. у вери и да, ако не дај боже, дођу таква времена да будемо спремни да прихватимо крст страдања, да би њима господ дао вечни покој и царство небеско, а вама који сте се сабрали пред ове празничне дане Рождества Христовог да Бог да мир у души, спокој у вашим срцима и снаге да праштате и опростите. Амин, Боже дај!“

По завршетку парастоса проглашени су победници ликовних колонија и литерарног конкурса и додељене им награде које им је у име владике Бачког Иринеја уручио владика мохачки Дамаскин.

Победнички ликовни рад са ликовне колоније одраслих је рад Наташе Домазетов из Новог Сада, а рад ученице Дејане Малетин из Мошорина победник је дечије ликовне колоније „Браћа Белоцић“. За најбољу песму на литерарном конкурсу „Живи смо – Погром 1942. године“ одржаном у децембру, проглашена је песма „Писмо Миклошу Хортију“, Дајане Петровић из Ваљева, а за најбољу причу са истог конкурса награђен је рад Вељка Етинског из Новог Сада. Прича је са насловом „Сведоци су преживели“. Сви ученици, учесници дечије ликовне колоније добили су благодарнице (захвалнице) за учешће.

На ручку који је уследио после парастоса и проглашења победника на реализованим конкурсима поводом обележавања 80-годишњице злочиначке Рације, председник општине Тител, мр Драган Божић обећао је да ће општина и даље наставити са обновом цркава и црквених домова још и више него до сада, при том изразивши наду да ће у скоро време престати опасност од корона вируса.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор