Dani-mađarske-kuhinje-2021-Titel

Дан мађарске кухиње на обали Тисе у Тителу

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: Дан мађарске кухиње одржан је у недељу, 26. септембра 2021. године, на обали Тисе поред споменика, само један дан након традиционалне манифестације „Котлић под Тителским брегом“, а истовремено са такође традиционалном манифестацијом „Тестенијада и ваљушци“ која је одржана стотињак метара даље.

Леп и сунчан викенд у Тителу био је прилика за организацију традиционалних манифестација које су ранијих година одржаване нешто ранијих датума, али је вирус Kорона био јак противник због којега се чекало лепо време и други услови да се настави са устаљеном традицијом.

На манифестацији „Дан мађарске кухиње“, ове године се у Тителу окупило 22 екипе из Титела, Мужље, Скореновца, Лукиног Села, Михајлова, Кикинде и других места из Војводине, а посебна занимљивост је да су из Дебељаче дошле чак четири екипе. Организатор овогодишње манифестације је, као и ранијих година, Мађарски културни центар Тител, на челу са председницом Магдом Латинкић, која нам је овом приликом рекла да је њен циљ да одржи мађарске традиционалне обичаје и културу и да људима омогући да се макар једном у току године нађу и друже у Тителу.

„Дан мађарске кухиње“ у Тителу се одржава четврти пут јер је прошле године изостало дружење из свима познатог разлога, а то је пандемија Ковид вируса.

Госпођа Латинкић нам је рекла да је, осим дружења, циљ и да се сачува традиционални мађарски гулаш и друга јела, ракија, колачи, ручни радови и све друго повезано са мађарском традицијом.

На наше запажање да смо међу овогодишњим учесницима приметили и неке који нису Мађари и који нису учествовали са понудом типичном за мађарске представнике, па смо тако уочили Зорана Младеновића из Книћанина који је нудио уметничке фотографије на платну са мотивима из Книћанина, Титела, Лока и других места у околини, као и Иванку Јерков Ику из Титела која је нудила своје слике – уља на платну и сличице са магнетима за фрижидер, Магда Латинкић је имала спреман одговор:

„Ово је манифестација отвореног типа. Нисмо је ограничили само за Мађаре, сви су добродошли за дружење и размену добрих емоција.“

Дружење је завршено у ведром тону као што је био ведар и леп овонедељни дан.

На крају су подељене, дипломе, медаље, пехари и друге награде најбољима у спремању гулаша, колача, печења ракије и изради ручних радова. Магди је додељена захвалница за труд и организацију овогодишњег, а и ранијих манифестација „Дан мађарске кухиње“ у Тителу.

Рекоше нам да су ту исписане речи кућног завета и да осим варијанте на мађарском језику коју је добила госпођа Латинкић имају и варијанту на српском језику.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор