pomen zrtvama racije djurdjevо

Ђурђевo – помен жртвама Рације

Препоручите пријатељима

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за односе с верским заједницама Мирослав Илић данас је положио венац у Ђурђеву, шајкашком месту у којем је у Рацији из јануара 1942. године страдало 223 невиних мештана.

pomen zrtvama racije djurdjevо

Током претходних дана, у више места широм Шајкашке, одржан је помен страдалима, који су током злогласне мађарске рације из јануара 1942. године, када је за нешто више од две недеље на најсвирепији начин убијено 2.345 људи.
Поред практично свих места Шајкашке, мађарске окупационе власти су крваву рацију која је постала парадигма злочина не само на нашим просторима, у јануару 1942. спровеле и у Новом Саду и Бечеју, а укупан број страдалих Срба, Јевреја и Рома достигао је готово 4.000.
Помен невиним жртвама одржан је у Мошорину, Вилову, Госпођинцима, Гардиновцима, Жабљу и Чуругу, а централни помен на којем је говорио председник Покрајинске владе Игор Мировић, а парастос жртвама служио Епископ бачки Иринеј је 4. јануара – на дан почетка рације из 1942. – ове године организован у Тителу.

Извор: vojvodina.gov.rs

Оставите одговор