Titel-predstavljanje-knjige-Pruga-snova-Omladinska-radna-akcija-1971-1975

Доктор Видоје Голубовић руком и срцем описао пругу Београд-Бар

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: АКУД „Јован Поповић“ Тител организовао је представљање књиге доктора Видоја Голубовића „Пруга снова – Омладинска радна акција 1971-1975“.

Под покровитељством општине Тител, књига је представљена у сали Скупштине општине Тител уз присуство великог броја посетилаца међу којима је било много оних који су били учесници омладинских радних акција као чланови бригаде „Три брата“, коју су чинили омладинци из Титела, Лучана и Тополе.

Уз аутора књиге посетом су били задовољни и чланови организационог одбора – Светозар Иконов, Светлана Савић, Снежана Милошевска, Васкрсије и Станко Лисица, Паја Тополски и Олгица Грилец – Тот.

Како рекоше, било је част учествовати у изградњи највећег југословенског грађевинског подухвата за чију је реализацију, осим огромних новчаних средстава, било потребно и пола века напорног и стручног рада. Пруга је грађена од 1951. до 1976. године, а омладина из свих крајева бивше државе на њој је оставила део младалачког енузијазма, зарадила прве жуљеве, доживела прве љубави и калила се тешким радом.

Кад је пруга била готова, била је дуга 476 километара, имала је 254 тунела укупне дужине 114,4 километра и 234 моста.

Омладинске радне акције на овој прузи у периоду 1971-1975. године, биле су велике и масовне, те је за период од пет година на њима учествовало 12500 акцијаша.

О тешким условима градње, о заједништву, другарству и пријатељству, о времену које се у готово свему разликовало од времена садашњег, из свог угла предочио је др Видоје Голубовић.

По завршетку представљања ове значајне монографије, већина присутних се преселила у просторије АКУД-а „Јован Поповић“ где су изложене фотографије са радних акција, беџеви, заставице, плакати, новински чланци, документи, билтени, акцијашке униформе и други предмети – сведоци тога времена.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор