dom kulture kovilj

Дом културе постао пољопривредни магацин

Препоручите пријатељима

КОВИЉ: Простор ковиљског Дома културе неколико година не испуњава своју основну намену. Некадашњи биоскоп, сада је приватни магацин пољопривредног материјала.

dom kulture kovilj

Разапет између социјалистичког самоуправљања, пропалих друштвених газдинстава и капиталистичког начина пословања – некадашњи Дом културе са биоскопском салом у Ковиљу постао је пре неколико година магацин велике приватне фирме. Тамо где су се не тако давно тискали посетиоци бројних културно-уметничких дешавања, сада, како тврде мештани, стоје само џакови сточне хране.

Кажу да одумирање друштвених заједница почиње одумирањем њихове културе. Ако је тако, онда је бивши биоскоп у Ковиљу идеалан пример тог проблема. Иза њега стоје пропали пројекат општенародне имовине коју је локална самоуправа изгубила, агенција за приватизацију, лиценцирани повереник за стечајни поступак – и мултинационална компанија која своју визију успешно шири у преко 50 земаља.

Улогу у настанку овог проблема има и стечајни управник, до кога нисмо успели да дођемо. Међутим, ако до разрешења не дође ускоро, племенита идеја развоја омладине на селу вероватно ће и у Ковиљу запасти у још већу кризу.

Млади у овом селу чине скоро трећину становништва. Већина њих укључена је у многобројне културно-уметничке и спортске активности, које локална управа због недостатка адекватног простора за окупљање, вежбање и извођење, одржава уз велике напоре и муке.

Кликните овде да бисте видели вест у целини на сајту РТВ »

Оставите одговор