Titel-poseta-predstavnika-ambasade-Rusije-Ruskog-doma

Друштвo српско-руског јединства Тител угостило представнике амбасаде Русије и Руског дома

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У петак, 21. јула, руководство Друштвa српско-руског јединства Тител дочекало је испред хотела „Тиса“ угледне госте, представнике амбасаде Руске Федерације и Руског дома из Београда.

Представник Амбасаде био је Владлен Зеленин, виши саветник, а Руски дом представљао је саветник Георги Јенгелхарт.

Након кратког упознавања и разговора у хладовини испред хотела, чланови Управног одбора на челу са председником Светозаром Иконовим повели су госте у просторије Друштва где су им показали мноштво документованих доказа о раду Друштва и интезивној сарадњи са Амбасадом РФ и Руским домом, која се одвијала до појаве короне, која је зауставила готово све активности.

Гости су, између осталог, могли да виде доказе да је на иницијативу Друштва српско-руског јединства Тител наше место посетио, у то време актуелни, амбасадор Александар Конузин. Могли су да виде да је Друштво имало неколико гостовања у Руском дому где је Тител представљен у пуном сјају и богатству многонационалне културе његових житеља, да је Друштво организовало посете културним догађањима које је Амбасада РФ организовала у Београду, као што је нпр. хуманитарни концерт Ансамбла, хора и оркестра Црноморске флоте Руске Федерације из Севастопоља у Центру „Сава“ 2014. године. Друштво српско-руског јединства у оквиру својих могућности организовало је предавања у којима су теме били политички, културни и сви други односи Србије и Русије. Било је ту много угледних имена, а као посебно би могло да се издвоји име Мирослава Лазанског, новинара, војног аналитичара и на крају амбасадора у Русији, који је радо долазио у Тител и држао занимљиве трибине. Изненадна смрт га је спречила да оствари своје обећање да ће доћи још који пут. Он је у Тител долазио као пријатељ Друштва и тако се понашао.

Једна од новијих активности друштва било је и гостовање Љубинке Милинчић које је изазвало велику пажњу и одзив публике.

Гости су упознати и са чињеницом да је 2020. године Руски дом поклонио Друштву око 600 књига на руском језику које су прослеђене Народној библиотеци, средњој школи, основним школама и предшколским установама са подручја општине Тител.

Гости су показали велику пажњу и изненађење количином и квалитетом активности које је Друштво провело.

Након разгледања просторија Друштва, домаћини су госте повели у кратку шетњу и обилазак центра Титела, а затим је следило дружење и пословни и пријатељски разговори под сводовима климатизоване просторије у хотелу „Тиса“.

Разговарало се о могућности обнове и обогаћења сарадње Друштва са Амбасадом РФ и Руским домом. Као могућности поменуте су разне изложбе руских пејзажиста, концерти фолклорних или црквених хорова, представљање дела познатих писаца, представљање Титела кроз речи, слике и дела…

У необавезном делу разговора гости су показали познавање менталитета, језика, културних сличности и разлика међу људима са простора бивше државе Југославије. На примедбу да међу руским народом, па и међу политичарима не постоји довољна спознаја ко су народи који су чинили бившу државу и какав однос и емоције имају према Русији, одговорили су да у неким временима то и није било толико важно, али да у последње време сви врло добро знају ко је ко и што од кога може да се очекује.

На крају посете и дружења разговарали смо са уваженим гостима о њиховим утисцима. На наше питање који су његови утисци након пословно-пријатељског дана у Тителу, господин Владлен Зеленин је рекао:

„Ја сам данас на позив Друштва српско-руског јединства дошао у Тител први пут. Обишли смо град и просторије Друштва. Водили смо разговоре о о могућности развоја наших заједничких активности како у Тителу, тако и у Београду. Констатовали смо да има могућности да активизирамо нашу сарадњу. Захваљујем се српским пријатељима на гостопримству. Одушевљен сам градом и људима који су нас примили. За Београд и Русију носим најлепше утиске. Желим да Тител посетим још који пут.“

– Верујемо да сте видели да Србија није само Београд, као што ни Русија није само Москва.

„Србија и Русија су братске државе и народи и ми се једнако добро осећамо у престоницама и мањим градовима и местима.“

Слично је говорио и господин Георги Јенгелхарт:

„У Тител сам дошао на позив господина Светозара Иконова, а главна сврха посете је обнављање сарадње између Друштва српско-руског јединства и Руског дома. Постојала је интезивна сарадња пре короне, али је корона многе активности успорила или зауставила. Данас смо имали врло плодну посету. Постоји могућност још боље сарадње коју бисмо могли да подигнемо на заједничке пројекте. Размотрили смо могућности заједничких пројеката у Тителу, али и у Руском дому. Разговори су били врло конкретни и надам се, делотворни.“

– Посетили сте и просторије Друштва, какви су Ваши утисци о ранијим активностима Друштва?

„Рад Друштва у претходном периоду вредан је сваког поштовања. Друштво делује у малој средини, без велике потпоре постиже импресивне резултате. Дирљиво је видети ту велику енергију словенског пријатељства коју негују грађани у вашем малом граду. То је енергија која покреће.“

– Разгледали сте центар нашег места. Да ли имате жељу да нас поново посетите?

„Град је леп и има своју душу. Захваљујући томе и љубазности наших домаћина који сте се трудили да нам га откријете, желим да га и даље виђам.“

На крају смо за утиске упитали господина Светозара Иконова, председника Друштва српско-руског јединства.

– Господине Иконов, молимо Вас за један кратки резиме данашњег дружења са високим гостима.

„Ја сам јако задовољан како је данашњи састанак протекао. Мотив за одржавање састанка је био тај што је ово Друштво предњачило у активностима на нивоу републике, а онда нас је задесила корона и ови догађаји на међународном плану. Након договора са мојим колегама из руководства, ми смо покренули иницијативу да оживимо рад Друштва иако се оно није ни гасило. Отишао сам у Амбасаду РФ и разговарао сам са овим људима који су данас дошли у посету и договорили смо се да на јесен после годишњих одмора кренемо у нове активности на добробит средине у којој живимо. Ради се о културним догађајима – изложбама, гостовањима музичких ансамбала на нашим просторима, нашем гостовању у Руском дому, неговању руског језика и културе на овим просторима јер смо ми један словенски народ. У нашим просторијама које смо им показали они су се уверили да смо ми Друштво које је веома квалитетно радило и тај рад ћемо продужити.

Данас смо то дефинисали и надам се да ћемо после годишњих одмора кренути у активности на добробит чланова Друштва, али и грађана општине Тител који су са уважавањем пратили рад Друштва. Разочаран сам чињеницом да је Друштву српско-руског јединства локална самоуправа доделила изузетно мала средства, па смо замолили наше госте да нам са руским фирмама које гостују и раде на овим просторима помогну да наставимо са планираним активностима и остваримо што већу реализацију.“

– Планирали сте да Друштво српско-руског јединства Тител повежете са сличним друштвима у нашој земљи?

„Да, зато су нам потребна нека новчана средства за активности које ћемо реализовати у Тителу и околним селима, али и за уједињавање друштава попут нашег која делују на простору Србије. То је због недостатка средстава скрајнуто и отишло у други план. Ми смо спремни да разменом искустава будемо тај мост сарадње између Руса и српског народа, да то буде лишено политике, већ да се сведе на неговање православног патриотизма. У том смислу очекујемо помоћ Руске Амбасаде и Руског дома. Очекујемо и шансу да нас на јесен посети руски амбасадор Александар Боцан Харченко и директор Руског дома Јевгениј Баранов.

Нашим гостима се допала наша идеја о повезивању друштава попут нашег јер би уједињени имали већи утицај и могућности.“

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор