osvecenje-obnovljenog-krsta-lok-2024

Епископ мохачки Дамаскин осветио крст за храм у Локу

Препоручите пријатељима

ЛОК: У недељу, 10. марта 2024. године, у храму Светог пророка Илије у Локу, извршен је чин освећења обновљеног крста који ће бити постављeн на поменути храм. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, чин освећења крста је извршио Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, викар Епископа бачког, којем су саслуживали свештеници и ђакони Епархије бачке.

У беседи после извршеног чина освећења крста, Епископ мохачки Дамаскин је, између осталог, рекао: „Крст који данас освећујемо биће диван и најдражи символ сваког хришћанина који ће се подићи на куполу овога светога храма, да нас подсећа колика је и каква је неизмерна љубав Божја, Који није зажалио ни Сина Свога Јединороднога за живот света. Ту љубав Божју и ми осећамо у своме животу, осећамо је кроз присуство Божје у нашем животу. Наравно, у нашем животу има много искушења и невоља и недаћа и сва та искушења нас саображавају крсту Христовом. Ми хришћани увек носимо ту крсноваскрсну радост у нашем животу, знајући да ћемо кроз сва та искушења васкрснути као нови људи у Христу, покајани и обновљени. Нека би Господ дао да и ово наше данашње сабрање буде у славу Божју, молитве светога пророка Илије да нас прате, а да нас сила Часнога и Животворнога Крста чува у нашем животуˮ, рекао је Епископ мохачки Дамаскин.

После чина освећења крста, господину Драгану Божићу, председнику Општине Тител, уручена је архијерејска грамата признања, којом га је одликовао Епископ бачки др Иринеј, за заслуге у обнови храма Светог пророка Илије у Локу. Протонамесник Стојан Марић, парох лочки, заблагодарио је Преосвећеном Епископу бачком Иринеју на благослову, Преосвећеном владици Дамаскину на речима поуке, а верном народу на молитвеном учешћу у овом великом догађају и сабрању.

Храм Светог пророка Илије у Локу у овој години прославља двестоту годишњицу од изградње и освећења. Шајкашко село Лок се помиње још 1445. године као део бачке жупаније, тителског каптола. Данашњи становници Лока су потомци Срба који су дошли са патријархом Арсенијем III Чарнојевићем. После развојачења северних области данашњег простора Војводине, велики број шајкаша насељава јужни део Потисја. По доласку у ово запустело село које је окруживала Тиса, изградили су храм и посветили га Светом пророку Илији. Иконостас за сеоски храм донет је из Титела и рад је непознатог резбара из друге половине 18. века. Иконе за иконостас је у барокном стилу осликао непознати сликар, а претпоставља се да је то био Димитрије Бачевић. Иконостас је 1867. премазао Аугуст Тирк и додао је неколико својих икона. Уз помоћ Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Петроварадина, ова светиња малог шајкашког села биће у потпуности обновљена.
Извор: Епархија бачка

Оставите одговор