izlozba-fotografija-moskva-nbst-titel

Изложба фотографија из главног архива града Москве

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: Друштво српско-руског јединства Тител“, Руски дом у Београду и НБ „Стојан Трумић“ Тител, приредили су у просторијама библиотеке изложбу фотографија из Главног архива града Москве.

Тематска изложба која се састоји од четрдесетак фотографија великог формата, приказује херојске сцене ослобођења Москве у којима је учествовао велики број бораца и ратне технике, а немали је број деце и омладине који су своје животе дали на располагање својој отаџбини.

Изложбу је кратким говором отворио Горан Поповић, директор библиотеке. Он је поздравио присутне грађане и председника СО Тител, госпођу Весну Кнежевић. По завршетку његовог говора, реч је преузео Светозар Иконов, председник Друштва српско-руског јединства „Тител“. Он је присутне информисао да је ова изложба била најпре постављена у Руском дому у Београду одакле је премештена у Сремску Митровицу, а Тител је тек трећа станица на њеном путу по градовима Србије. Говорио је о великим жртвама које је поднео руски народ и други народи тадашњег Совјетског савеза, у борби против немани зване фашизам. Подсетио је такође и на жртве нашега народа и изразио жаљење над чињеницом да се у данашње време безобзирно прекраја историја и да губитници тога времена дижу главе и преузимају улогу судије. Иконов је присутнима пренео поздраве Боцана Харченка, амбасадора Руске Федерације у Београду, који је требао да отвори ову изложбу, али је био спречен другим обавезама. Иконов је такође изразио велико задовољство што га је господин Харченко лично позвао на разговор о даљњој сарадњи.

На крају свог говора, Иконов је позвао старе чланове да уплатом чланарине обнове чланство и предложио заинтересованим посетиоцима да својим учлањењем ојачају Друштво.

На самом отварању било је више десетина посетилаца, али је директор библиотеке рекао да је још у току дана, пре службеног отварања, изложбу посетило преко стотину деце, ученика ОШ „Светозар Милетић“ Тител. Пренео је поздрав и извињење Мр Драгана Божића, председника Општине Тител, који није био у могућности да присуствује отварању. Изложба ће бити отворена до понедељка, 25. новембра.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор