Smiljana-Curic-izlozba-Titel

Изложба слика Смиљане Чурић

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У склопу Великогоспојинских свечаности, колектив НБ „Стојан Трумић“ Тител приредио је изложбу слика младе уметнице Смиљане Чурић. Изложба је постављена у галерију Библиотеке.

Да није неопходно имати неке епске теме да би уметник показао своју величину и ликовно умеће доказ је и ових тридесетак експоната које је посетиоцима изложбе уметница понудила. На свим сликама представљени су мали, отргнути, усамљени и за око обичног посматрача незанимљиви делићи природе као што су семење, плодови, цвеће… Они на Смиљаниним делима доминирају и маме поглед посматрача наводећи га на помисао да сав тај сложени универзум који нас опчињава почиње од малих , али само на први поглед и на прву помисао, безначајних ствари.

Образлажући идеју којом се водила док је стварала ова дела, она између осталог, каже:

„Визуелна полазишта за рад пронашла сам у природи, међу малим плодовима, семењем и цвећем, а утисак богатства изражајних форми уочених посматрањем ових модела јесте оно што настојим забележити и истражити. При градњи композиције, облике на површину платна или папира постављам увећане и усамљене, чиме тежим снажнијем усмерењу пажње посматрача на издвојену форму унутар које је сконцентрисано ликовно дешавање…“

Смиљана Чурић рођена је 1991. године у Новом Саду. Основну школу завршила је у Гардиновцима, средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду, а 2014, године дипломирала је на сликарском одсеку Академије уметности. Мастер студије сликарства завршила је у класи професора Добрице Бисенић на факултету ликовних уметности у Београду где је тренутно на докторским уметничким студијама. Добитник је награде ФЛУ за цртеж „Стеван Кнежевић“ и награде за слику малог формата „Љубица Цуца Сокић“.

Бројним посетиоцима који су дошли на отварање изложбе, обратила се са веома кратким говором изразивши задовољство што има прилику да свој рад представи публици у Тителу међу којима су многи њој драги људи. Однос према Смиљани као личности и ликовном ствараоцу показали су и многи Гардиновчани који су је подржали својим доласком на изложбу.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор