petar-djurdjev-aleksandar-djurdjev-sajkaska-srce-srpske-vojvodine

Књига Шајкашка, срце српске Војводине доступна у библиотеци у Жабљу

Препоручите пријатељима

ЖАБАЉ: Књига „Шајкашка, срце српске Војводине“ пружа један сликовит и интересантан преглед на историјски контекст досељавања Срба од најстаријих времена на територију Шајкашке, преко положаја у средњовековној мађарској држави, оснивања Шајкашког батаљона, па све до Другог светског рата.

Уколико желите да у лагодном амбијенту и расположењу погледате монографију о Шајкашкој и стекнете општа сазнања о истој, ово издање је похрањено на Завичајном одељењу библиотеке у Жабљу. Такође, можете стећи увид у различите етнолошке, културолошке, географске и друштвене особености територије, што је све пропраћено занимљивим илустрацијама и описима значајних личности.

У предговору књиге „Шајкашка, срце српске Војводине“ чији аутори су Петар Ђурђев и Александар Ђурђев, негдашњи Митрополит загребачко-љубљански и садашњи Патријарх српски Порфирије Перић тврди да

„ако ишта непогрешиво изражава сопство нашег народа и континуитет његовог хода кроз историју, онда је то, несумњиво – страдање. И јужно, и северно од Саве и Дунава, без разлике, историја српског народа јесте повест о страдању.“

Публикација није доступна за изношење из библиотеке, а информације о могућности задуживања можете проверити на званичном сајту ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ.

Оставите одговор