curug treca rampa

Крај Тисе одржан помен жртвама рације

Препоручите пријатељима

curug treca rampa

ЧУРУГ: У оквиру обележавања 72. годишњице Чурушке рације, пошта невиним жртвама одата је данас код споменика на Трећој рампи, месту где су припадници мађарске војске и жандармерије бацали под лед Тисе побијене у Чуругу у јануару 1942. године.

Како је саопштило Меморијално друштво “Рација 1942”, парастос жртвама те злочиначке акције служили су, у присуству многобројних грађана, чурушки свештеници Петар Тривуновић и јереј Слободан Лазић.

Венце на споменик крај Тисе положили су потпредседник Скупштине Војводине Миливој Вребалов, председник Општине Жабаљ Чедомир Божић, као и председник и секретар Месне заједнице Чуруг Весна Стјепановић и Зоран Пинић.

У име Савеза војвођанских Мађара венац су положили Карољ Пал и Шандор Егереши а у име Меморијалног друштва “Рација 1942” председник Милан Радомир и секретар Јасмина Јуришин.

У злогласној акцији мађарске војске и жандармерије на подручју јужне Бачке у Другом светском рату, која је почела у Чуругу 4. јануара 1942. године, за непун месец дана побијено и под лед Тисе и Дунава бачено више хиљада цивила, највише Срба, Јевреја и Рома.

Вребалов: Учимо из историје, да нам се не би поновила

Потпредседник Скупштине Војводине Миливој Вребалов изјавио је данас у Чуругу у општини Жабаљ да из историје морамо да учимо, како нам се не би више понављале трагедије, попут оних из Другог светског рата.

“Окупили смо се данас на месту на којем су пре 72 године извршени стравични злочини над људима, само због њиховог имена и презимена.

Увек кажемо: не поновило се! Али, морамо да знамо да се неће поновити само уколико из историје будемо учили и суочили се са страхотама из прошлости”, рекао је Вребалов на помену жртвама Рације у Чуругу.

Према његовим речима, уколико будемо имали мудрости да учимо из историје и храбрости да се суочимо са прошлости, онда нам се неће поновити “ни Рација, ни мржња, ни освета”.

“У том случају, историја се неће поновити ни нама, ни нашој деци, ни деци наше деце”, навео је Вребалов.

Рација је назив за масовне злочине мађарске војске и жандармерије у Шајкашкој области у Војводини, када су хиљаде људи побијене на подручју Чуруга, Жабља, Ђурђева, Госпођинаца, Гардиноваца, Вилова, Лока, Титела, Мошорина, Шајкаша, Кисача, Србобрана, Темерина, Новог Сада и Бечеја.

Покољем у Шајкашкој командовали су мађарски војни генерал Ференц Фекехалми Цајднер и жандармеријски пуковник Ласло Деак. После рата, мађарске власти су обојицу испоручиле Југославији, у којој су осуђени на смрт и јавно погубљени у Чуругу.

Кликните овде да бисте видели вест у целини на сајту РТВ »

Оставите одговор