Noc-muzeja-orkestar-Kulturna-stanica-Bastinar-mlin-Perlez-09

Култура и хуманост руку под руку

Препоручите пријатељима

ПЕРЛЕЗ: Две незаборавне вечери са богатим програмом поводом „Ноћи музеја“, памтиће мештани и гости који су у петак и суботу 17. и 18. маја напунили галерију Културне станице „Баштинар-млин“ Перлез.

Програм који је изведен у ова два дана уједно је био и промоција одлуке Владе Републике Србије којом је центар Перлеза добио статус просторно културно-историјске целине као споменик културе од значаја за Републику Србију.

У петак је након промоције уследило свечано отварање музичког серијала „Исидорина с(ц)ена – капија престонице“. Васа Стајкић, баритон, оперски првак из Новог Сада извео је програм „Бисери српске соло песме 20. века“ посвећен Исидори Жебељан, а Милош Јањић, мајстор гитаре из Београда, извео је програм „Гитарски мај у млину“.

Исто вече је осим концерта посвећеног Исидори одржана и промоција књиге „Алхемија бомбе“, аутора Слободана Бубњевића, коме је у представљању књиге помагала др Драгана В. Тодоресков. Бубњевић је познати новинар, писац и угледни физичар који је запослен као стручни саветник за комуникације у Институту за физику у Београду. „Алхемија бомбе“ је књига која је доказ да сувопарне научне чињенице могу бити представљене на популаран и занимљив начин и заокупити пажњу читалаца као лагано и питко штиво. Вођени вештином речи и имагинације писца, читаоци лако „прогутају“ страхоте којих се обично грозе када се помену речи Хирошима, Нагасаки, Фуџијама, Чернобил… и без страха се упусте на путовање са злогласним атомима. Моћ атомске бомбе је велика, она државама које је имају даје сигурност, привлачи инвестиције, обезбеђује им поштовање…

Након представљања књиге публика се преселила у салу Ложионица где их је чекао коктел и музика рок групе „Времеплов“ из Зрењанина. Коктел се плаћао и на тај начин су прикупљени прилози за лечење дечака Филипа Бајића који болује од церебралне парализе.

„Ноћ музеја“ у суботу 18. маја. почела је концертом Зрењанинског камерног оркестра којим је дириговао Микица Јевтић, а солисткиња је била Радослава Воргић Журжован. Извођена су дела Исидоре Жебељан, Александре Вребалов и Светозара Нешића.

Публика је, као и првог дана, показала завидну културу слушања музике уживајући у бравурама које чини људски глас и звук музичких инструнената. Оркестар је испраћен громогласним аплаузом, што је доказ да Перлез као једна мала средина гаји урођену склоност за музичко стваралаштво и друге облике уметности, што је за резултат дало велика имена која су рођена у овом малом месту.

Да уметност и хуманост иду руку под руку доказали су и рок групе Himera, Objektion и Šangarići који су одржали хуманитарни концерт под називом „Rock за Филипа“.

На крају бележимо речи Зорана Стојачића, архитекте и идејног творца Културне станице „Баштинар- млин“ Перлез:

„Овогодишњи програм „Ноћи музеја“ у Културној станици „Баштинар“ инициран је идејом да Перлез буде престоница културе града Зрењанина, тј. да буде предворје или капија престонице културе. То је статус који је град Зрењанин добио на конкурсу ове године да буде Национална престоница културе за 2025. годину. У контексту те приче стоји податак да је Исидора Жебељн хероина зрењанинске престонице. Њено стваралаштво у Банату је то које ће бити потенцирано и афирмисано у 2025. години. Ови концерти, уз друге ауторе, били су у једном делу извођење њених дела. То је све у склопу ове концертне сезоне која се зове „Исидорина с(ц)ена“ – то је музички серијал музике Исидоре Жебељан“.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор