Ledene-grobnice-nemi-svedoci-zločina

Ледене гробнице неми сведоци злочина

Препоручите пријатељима

МОШОРИН: Изложба уметничких фотографија „Ледене гробнице“, која је 19. децембра приређена у Светотројичном храму у Мошорину, још је једна од активности које је реализовала Црквена општина мошоринска уочи обележавања 80 година од рације – погрома који су јануара 1942. године извршиле мађарске окупационе снаге.

Изложбу око 30 црно белих фотографија великог формата отворио је лично аутор, Срђан Стеванов.

На фотографијама су приказани сви споменици жртвама страдалим у погрому 1942. године на подручју Шајкашке и града Новог Сада.

Изложба својом поруком негује културу сећања и оживљава камене сведоке страшног злочина који је учињен сада већ давне 1942. године, а који у свести данашњих и будућих генерација не сме да избледи. Спознаја о злочину и отворени разговор о њему треба да нас припреми да будемо способни да у име будућности и суживота опростимо, али да због жртве наших предака негујемо сећање на њих и будемо спремни да предупредимо све евентуалне планове агресора.

Срђан Стеванов (1956), аутор изложбе, фотографијом се бави око 50 година. Као самостални уметник, рекламном фотографијом бавио се тридесет година, а у студентским данима био је окупиран вајарством. Последњих година усмерен је на дизајн и израду јахти.

Члан је УПИДИВ-а (Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине) од 1983. године. На Петроварадинској тврђави има фото дизајн студио.

Године 1992. издао је ауторску фотомонографију „Мој Нови Сад“, а 2002. издао је другу „Моја Војводина“. После значајније паузе у фотографском уметничком раду настала је изложба „Света Фрушка Гора“, 2018. године.

Аналогна црно бела фотографија је главна област његовог интересовања.

Текст: Стево Диклић

Фотографије: Стево Диклић и Црквена општина Мошоринска

Оставите одговор