matica-srpska-opstina-zabalj

Матица српска и Општина Жабаљ потписале Протокол о сарадњи

Препоручите пријатељима

НОВИ САД: Председник Општине Жабаљ Урош Радановић и Председник Матице српске проф. др Драган Станић потписали су Протокол о сарадњи. Протокол је закључен на обострану жељу и интерес, ради унапређења квалитета књижевног, образовног и уметничког рада, кроз деловање у оквиру заједничких пројеката.

Том приликом, проф. Др Драган Станић објаснио је која ће бити тема истраживања кад је у питању историјско наслеђе општине Жабаљ.

„Усагласили смо се да предмет истраживања буде војна граница и милитарски део становништва, са својим представама о слободном животу у амбијенту који није српски. Тако смо се ми као народ учили тзв. философији опстанка на достојанствен начин. То је нешто што нам је и дан данас јако поучно, јер треба живети у европском амбијенту, али тако да је то достојно нас самих и традиције коју заступамо“, истакао је проф. др Станић.

Председник Општине Жабаљ Урош Радановић рекао је да је потписивање протокола почетни корак, кроз који ће наставити да негују своје културно-историјско наслеђе.

„Иако смо мала локална заједница, богати смо наслеђем и заједно, у сарадњи са Матицом српском, све те тековине представићемо житељима наше општине, а и свима који су заинтересовани да сазнају више о томе. Договорили смо се да наш почетак буде рад у вези са Шајкашким батаљоном и Војном крајином, која је била присутна на простору данашње општине Жабаљ и да се то, методолошки и са научног аспекта, истражи и публикује“, нагласио је Радановић.

Протокол обухвата теме значајне за српску националну културу и за локалне средине, а Матица српска ће на тај начин јачати културне капацитете локалних средина.

Извор: zabalj.rs

Оставите одговор