mitrovdanska duhovna akademija kud sajkas

Митровданска духовна академија – спектакуларни годишњи концерт КУД-а Шајкаш

Препоручите пријатељима

mitrovdanska duhovna akademija kud sajkas

ШАЈКАШ: У оквиру Дана светог Димитрија, у суботу 8. новембра 2014. године, у Дому културе у Шајкашу одржана је Митровданска духовна академија – годишњи концерт КУД-а „Шајкаш“. Концерт је посвећен свима досадашњима свештеницима шајкашке парохије, а знамо за њих 11, који су, заједно са својим парохијанима, прошли све недаће од њеног оснивања до данас. Академији су присуствовали многи свештеници, међу њима бивши и садашњи парох шајкашки, Ђорђе Ђурђев и Милорад Мировић, председник општине Тител Милан Настасић, представници месне заједнице и основне школе. Сала је била премала да прими све који су желели да присуствују овом несвакидашњем догађају па су многи остали пред вратима Дома. А имало се шта видети. Уз домаћине, КУД „Шајкаш“, учествовали су КУД „Свети Сава“ из Каћа, КУД „Срем“ и Црквени хор „Свети краљ Стефан Дечански“ из Јакова, села надомак Београда.

Програм је почео сликом патријарха Павла и његовим цитатима, емитованим преко видео-бима, да би потом уследиле слике светитеља и значајних историјских личности нашег народа. Хор је својим наступом и песмом „Пукни зоро“ отворио концерт. Учеснике и све присутне поздравили су председник УО КУД-а „Шајкаш“ Никола Турајлић и садашњи парох шајкашки, отац Милорад Мировић. На бини су се потом смењивали кудови, пленећи присутне својим наступом, који су их овацијама поздрављали и тражили од њих излазак на бис. Ипак, најбољу реакцију публике покупили су најмлађи Шајкашани. КУД „Шајкаш“ се представио са неколико нових кореографија као и са богатим фондом прекрасних народних ношњи које су набављене уз финансијску помоћ Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање. Хор из Јакова је песмом „Востани Сербие“ и затворио концерт. Након програмског дела, учесници концерта из Јакова, Каћа и Шајкаша наставили су дружење у просторијама КУД-а.

Био је то спектакуларни концерт, досад невиђен у нашим сеоским домовима културе. Посебно признање за идеју, програм и реализацију овог концерта треба одати госпођи Драгици Радић, члану УО КУД-а „Шајкаш“, свим члановима Друштва и спонзорима за једно дивно вече које су поклонили својим мештанима. Вече за памћење.

Оставите одговор