mosorin godine podviga i slave 1219 1719 1849 2019

Мошоринци обележили значајне јубилеје

Препоручите пријатељима

МОШОРИН: Године подвига и славе 1219-1719-1849-2019, тако су Мошоринци насловили данашње обележавање значајних јубилеја, 800 година самосталности Српске православне цркве, 300 година од рођења Максима Зорића, руског царског генерала и шајкашког капетана и 170 година од битке код Мошорина и Вилова.

Почело је са Ликовном колонијом петнаестак сликара из Србије који су сликали на тему 800 година аутокефалности СПЦ и Срби у Русији. Затим су до Мошорина стигли чланови више мото клубова. На Брегу, где се одвијала судбоносна битка, подигнут је барјак, а гуслар Витомир Вулин извео је песму „Бој на Мошорину“.

У простору КПЦ „Вожд“ Иван Стратимировић, праунук Ђорђа Стратимировића представио је своју „Путујућу изложбу ћирилице“ која је гостовала у преко 130 места Србије. Изложбу је пратио ансамбл „Ренесанс“ изводећи „Песме ћирилицом вазда печатане“. Одржана је и радионица ћирилице, краснописа и калиграфије за мошоринске основце. Глумци Народног позоришта извели су одломке из представе „Време части и поноса“ оживљавајући ликове Живојина Мишића и Војводе Степе Степановића.

Организатори и спонзори обележавања ових јубилеја су КПЦ „Вожд“, Црквена Општина Мошорин, Општина Тител, МЗ Мошорин, Савет руске националне мањине у Србији.

Сутра је за 9 часова предвиђена Света Литургија и освећење Спомен чесме великанима Шајкашке.

Оставите одговор