sinobusi secanje na velikane

Новосађани се одужили великанима

Препоручите пријатељима

НОВИ САД: Догађај „Новосадска култура сећања – у част великих мајстора“ одржан је синоћ у пуном Радио кафеу где су се присутни уз Килло Килло банду и Шинобусе подсетили новосадских музичара који више нису са нама.

Од педесетих година прошлог века, појавом рокенрола и правовременом реакцијом Југославије на нову културну појаву, у Новом Саду се догађа креативни бум и настаје неколико генерација музичара који су обележили рокенрол сцену. Својим песмама они су доказали да за постављање града на културну мапу једне земље (узгред много веће) није потребна институција, него умеће.

Управо у част оних којима је Нови Сад остао дужан, Радио 021 организовао је вече посвећено њима. Радио кафе био је напуњен до последњег места, а неки од посетилаца су стајали и испред кафеа.

“То су људи који су оставили траг на мене и ја њих никако не могу да заборавим. Сваки дан сам са њима и сваки дан размишљам о њима, због тога што не бих ни ја ово и овако радио да није било њих. Како једна књига каже, није мртав онај који је умро, већ онај који је заборављен. Ми никада нећемо дозволити, у круговима музичара, да било ко од њих буде заборављен. Ово је нешто страховито битно и феноменално је што је овај догађај организован, како би то изашло и у јавност. Потребно је понекад да подсетимо наше суграђане ко је живео у овом граду, ко је радио у овом граду и шта је оставио њему”, казао је за 021.рс перкусиониста Урош Шећеров, који је сарађивао са многим музичарима са новосадске сцене.

Фронтмен новосадског састава Шинобуси Милан Кораћ синоћ је певао песме Војвођанског блуз бенда, Милоша Јовановића Хамера, Синг Синг Сингерса, као и бенда Неопланти. И он указује на то да су неки од ових музичара неоправдано заборављени, због чега је важно подсетити ко су они били и колико су урадили за Нови Сад.

“И живели су на маргини друштва, али су били урбане легенде и њихове приче се препричавају. Једноставно млађе генерације ни не знају да су постојали, живели и стварали у Новом Саду. Мислим да су овакви догађаји важни да се подсетимо ко су сви ти људи били, шта су оставили иза себе и да се подсетимо рокенрола, који дефинитивно изумире, указао је Кораћ.

velikani novosadske rock scene

Гитариста једног од најбољих блуз бендова у бившој Југославији, Војвођанског блуз бенда, Саша Јанузовић Јана гледа догађај из једне друге перспективе, као на потврду да и даље постоје аутори који настављају њихов рад.

Добро је да постоји неко ко ће наставити тим путем. Мени је драго да постоји група људи, музичара, која ће да прати и да настави оно што смо ми радили. Било ми је јако драго кад сам чуо неке песме и изненадио када сам схватио да су музичари извели целу песму, јер Гага (Драган Јуришић) некад не би певао све, просто би је некад препустио, па је било различитих изведби једне песме”, прича Јана за портал 021.

Оставите одговор