Nacionalni-praznik-Rusina-Djurdjevo

Обележен Национални празник Русина

Препоручите пријатељима

ЂУРЂЕВО: Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је вечерас у Ђурђеву, у општини Жабаљ, свечаној академији поводом Националног празника Русина, који се обележава у знак сећања на 17. јануар 1751. године и почетак насељавања Русина на територији данашње Војводине.
Мировић је подсетио на то да се овај празник од 2018. године, на предлог Покрајинске владе, обележава као датум од покрајинског значаја.
„Једној бројчано малој националној заједници није било лако да прође кроз бурне догађаје и често велике историјске промене које је то време носило и сачува и развија своју традицију, културу и идентитет. То је за мултиетничку слику Аутономне Покрајине Војводине и Републике Србије у целини изузетно важно – јер та слика јесте наше заједничко богатство и наш начин живота, који заједно морамо да сачувамо“, изјавио је Мировић.
Према Мировићевим речима, из године у годину све је већа подршка свим областима важним за очување идентитета свих националних мањина које живе у Војводини.
Мировић је додао да је подржан систем јавног информисања, наводећи традиционални недељник „Руске слово“ и друга издања истоимене издавачке куће, као и редакције на русинском језику у оквиру Радио-телевизије Војводине као покрајинског јавног медијског сервиса, затим континуирану подршку Заводу за културу војвођанских Русина и вертикалу образовања на матерњем језику на свим нивоима, од предшколског до универзитетског.
„Та подршка биће настављена и убудуће, јер у нашој земљи, нашој заједничкој кући и не може бити другачије“, истакао је Мировић.
„Окупили смо се 17. пут како бисмо обележили наш Национални празник и потврдили још једном да Русинска заједница има снагу и јединство. Активности Националног савета, које реализујемо уз подршку Покрајинске владе то и потврђују“, изјавио је председник Националног савета русинске националне мањине Јоаким Рац.
Свечаности су присуствовали и гркокатолички епископ Георгије, председник Скупштине општине Жабаљ Радован Чолић, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Нинослав Јовановић и амбасадор Украјине Володимир Толкач.

Извор: vojvodina.gov.rs

Оставите одговор