pomen-zrtvama-racije-curug-2021

Одржан помен жртвама рације у Чуругу

Препоручите пријатељима

ЧУРУГ: Помен жртвама рације, које су страдале пре 79 година, у Другом светском рату, од стране мађарске војске, одржан је у Чуругу, на Бадњи дан.
Најпре је одржан парастос у Музеју жртава рације 1942, који је смештен у житном магацину Бранка Новакова Топалова, једном од два, где је око 500 мештана довођено и касније убијено. Парастос свима који су страдaли 1942. године, у походу Хортијевих нациста, служили су чурушки свештеници протојереј Петар Тривуновић и јереј Милоје Ђорђевић, уз саслужење вероучитеља, студената и богослова. Парастосу су присуствовали грађани, представници Меморијалног друштва „Рација 1942“, председник општине Жабаљ Урош Радановић и помоћник покрајинског секретара за културу др Милан Мицић, који су заједно, након парастоса, положили венце на Споменик жртвама рације у Чуругу, на насипу поред Тисе, у близини места где су хиљаде жртава побијене и бачене под лед.
Председник општине Жабаљ Урош Радановић рекао је да је важно да се сећамо невино страдалих жртава.

„Међу жртвама било је деце, жена, свештеника… Рација, која је почела 4. јануара у Чуругу, представља један од најстрашнијих и најсуровијих злочина у светској историји, а на зидовима тадашњег Топаловог магацина, а данашњег музеја, у којем је одржан парастос, и данас се виде трагови крви и рупе од метака“, подвукао је Радановић.

Рација је била масован злочин мађарске војске и жандармерије у Шајкашкој области, када су хиљаде људи побијене на подручју Чуруга, Жабља, Ђурђева, Госпођинаца, Гардиноваца, Вилова, Лока, Титела, Мошорина, Шајкаша, Кисача, Србобрана, Темерина, Новог Сада и Бечеја.

Извор: zabalj.rs

Оставите одговор