promocija-knjige-AKUD-Jovan-Popović-Spomenar-1950-2020

Одржана промоција књиге АКУД Јован Поповић – Споменар 1950-2020

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У недељу вече, 26. новембра, у крцатој сали Скупштине општине Тител, представљена је књига Аматерско културно уметничко друштво „Јован Поповић“ споменар 1950-2020. Наших седамдесет година. Аутор књиге је мр Томислав Братић који је на 300 страна текста и фотографија описао седамдесет година постојања и деловања АКУД-а „Јован Поповић“ Тител.

Бројне госте дочекао је оркестар Друштва са музиком из богатог репертоара ствараног више од седам деценија.

Млада водитељка Милица Савић поздравила је присутне, затим позвала секретара Друштва, Светлану Савић, да се у име Управног одбора обрати члановима Друштва, пријатељима и гостима, што је она и учинила позивајући присутне на минут ћутања за све оне чланове који више нису међу живима.

Затим је образложила ситуацију због чега је ова дуго очекивана књига, у којој је сабрано седам деценија Друштва, изашла из штампе у седамдесет трећој години постојања истог. Наравно, разлог је целокупна ситуација у друштву где прекретницу за АКУД „Јован Поповић“ чини 2020. година када Друштво захваљујући општини Тител добија своје просторије, како рече госпођа Светлана: „Нашу нову кућу“. У даљем говору присетила се да је 1981. године Друштво први пут изашло ван граница тадашње Југославије и приредило незаборавне концерте у Хорбу и Балингену – местима у СР Немачкој где је живео велики број Титељана. У Швајцарској су наступили у Давосу и Сент Морицу 1990. године, да би 2007. године ступили у контакт са плесним ансамблом из Лођа у Пољској где су те године и наступили, али и 2011, 2013, 2017. и 2019. године. У Бугарској у месту Китен гостовали су 2008. године, у Бечу и Прагу 2016. године. Певачка група Друштва наступила је у Италији у Риминију 2017. године, а у Шпанији у месту Љорет де Мар 2018. године. Кроз Друштво је прошло преко 800 певача, играча, рецитатора, глумаца, ликовних уметника…

Након говора Светлане Савић, присутнима се обратила Весна Кнежевић, помоћник председника општине Тител. Она је похвалила дуговечност и истрајност друштва у свим временима, па и оним тешким као што су пандемија Ковида 19. Истакла је и спремност локалне самоуправе да увек у оквиру својих могућности подржи Друштво, као што је то учињено и у време кад му је доделила просторије које су чланови уредили великим делом, сопственим радом. Како је рекла, Министарство културе Републике Србије је препознало значај Друштва и омогућило издавање ове књиге.

О књизи и о њеном аутору говорила је Ивана Зечевић, дипломирани библиотекар, запослена у НБ „Стојан Трумић“ Тител. Она је, између осталог, подсетила на давно доказану чињеницу да је оно што се догодило, а није записано, исто као да се није ни догодило. Захваљујући записаним подацима може се сазнати да су још у другом веку Римљани оставили записе о тврђави на Тителском брегу. Осврнула се на даљу и ближу историју места Тител, али и целе Шајкашке, о развоју културе, гостовању позоришних трупа још у 10. веку, о развоју позоришних, музичких и других уметничких група између два Светска рата и о многочему другом.

Мр Томислав Братић, аутор „Споменара 1950-2020“ говорио је о значају ове књиге која је на 300 страна описала деловање АКУД-а „Јован Поповић“ од настанка 1950. године када је група просветних радника и омладина на челу са учитељем Николом Кирићем, основала Културно-просветно друштво „Јован Поповић“. Сам аутор је био у дилеми одакле Друштву име Јован Поповић који није имао никаквих додирних тачака са Тителом. Јован Поповић је био песник и књижевник који је рођен у Кикинди, учесник је у НОБ од самог почетка. Претпоставка аутора је да је то била неаргументована одлука неког политичког моћника из тога времена када није било пожељно противити се тој одлуци.

Говорећи о дуговечности и резултатима рада Друштва, мр Томислав Братић сматра да су резултати Друштва такви да би се и много већи градови поносили постојањем таквог колектива у својој средини. Грађу за књигу није било лако прикупити јер из ранијег периода нема много података и фотографија, па се део књиге заснива на сећањима чланова и занимљивим описима рада и догодовштинама у току истог. Књига прати хронологију догађања и подељена је на више целина. Тако нпр. постоји целина Кратак историјат, музичка традиција и прича о нама, Наступи фолклорне секције у иностранству, Сви наши пријатељи, Писали су о нама, Сећања-успомене, приче, догађања, Све наше куће… Говорећи о пописана 803 имена која су продефиловала у седамдесет година постојања Друштва, сматра да би уз постојање детаљније архиве тај број био око 1000 људи, али је и овако импресиван.

На крају се аутор обраћа најмлађим члановима АКУД-а „Јован Поповић“ уз жељу да „Наставе богату традицију из протеклих седамдесет година и да својим радом и активностима докажу да су достојни наследници чланова овог Друштва, да игром, песмом, музиком, глумом, стиховима, сликама, богатством ручног рада и свега другог што краси ово друштво, годинама и годинама проносе славу свог АКУД-а, свог Титела, своје Шајкашке, своје Војводине и своје Србије“.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор