promocija-zbornik-radova-istorija-naselja-opstine-zabalj

Одржана промоција Зборника радова Историја насеља општине Жабаљ

Препоручите пријатељима

ЖАБАЉ: Дана 14. новембра 2022. године је одржана промоција Зборника радова „Историја насеља општине Жабаљ, књига 1“ са истоименог научног скупа из новембра 2021. године у организацији Матице српске и ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ.

На промоцији овог првог по реду мултидисциплинарног зборника састављеног од научно-истраживачких радова учесника прошлогодишњег скупа говорили су главни и одговорни уредник зборника и генерални секретар Матице српске, др Милан Мицић, члан уређивачког одбора проф. др Горан Васин и рецензент проф. др Ненад Нинковић. Будући да је реч о промоцији зборника који представља конкретан плод сарадње општине Жабаљ и Матице српске, промоцији је присуствовао и Урош Радановић, председник општине Жабаљ.

Иако су историјске теме у јавном дискурсу нешто што излази из оквира онога што зовемо привлачном тематиком у смислу њихове везе са стварношћу у којој живимо, саговорници на овој вечери су заправо потврдили мишљење да је поновно бављење историјом један стваралачки изазов у правцу осмишљавања свог сопственог идентитета, који постоји, како је др Мицић нагласио, јер постоји оно време које нам претходи и које нас изграђује и живи уткано у тренутку који управо живимо.
Наиме, др Милан Мицић је у свом излагању истакао значај проучавања микроисторије у светлу разумевања крупних историјских промена и процеса, при чему је увек и пре свега важно разумети и испитати живот оног малог и обичног човека – његова хтења, заблуде и надања. Главни и одговорни уредник је истакао и значај овог зборника као књиге којом ће се заправо исписивати једна монографија општине у будућим годинама, чиме ће се из различитих аспеката (историјских, археолошких, литерарних, ликовних, културних, итд) сагледавати прошлост већег дела Шајкашке као подручја од важности за српски народ у скоријој и даљој прошлости.
Професор др Горан Васин је направио аналитички осврт ка историјском периоду од револуција 1848/1849. до првих година Другог светског рата, држећи у фокусу свог излагања све оне ратне, политичке и животне изазове који су на овом простору стајали пред српским народом као народом.
Излагање колега је допунио професор др Ненад Нинковић својим освртом на садржај и тематику радова сабраних у зборнику, истичући поједине занимљиве аспекте истраживачких песрпектива аутора.

Излагања су сасвим спонтано прерасла у један плодан разговор о увек изнова изазовним темама српства у Војводини, при чему су посетиоци учествовали са појединим детаљима њима познатим из локалне историје или сведочанстава мештана.

Извор: ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ

Оставите одговор