titel-nestasica-vode

Опет суша у тителском водоводу

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ, ЛОК, ГАРДИНОВЦИ: Већ данима у време великих летњих врућина, мештани горњих делова Титела као и становници Лока и Гардиноваца, немају воде ни за најосновније потребе. Тај случај понавља се годинама уназад и поред образложења од стране надлежних да ће проблем бити решен, или да је већ решен бушењем нових бунара који до тада нису постојали.

Јавности је познато да је у Тителу у вези водоснабдевања велики проблем конфигурација терена на којем се налази значајан део места и да виши делови Титела у летњим месецима редовно остају без воде. Још већи проблем је што у тим деловима доста људи држе стоку која не разуме што је висинска разлика, суша, недовољан капацитет бунара и томе слично. Вода која у краћим периодима пристигне у славине , често је црна попут нафте, и непријатног мириса, дакле неупотребљива.

Ове године значајан проблем представља и пандемија COVID 19, за коју стручњаци свакодневно, поред изолације, социјалне дистанце, и других мера самозаштите, препоручују учестало прање руку и друге хигијенске навике, а у оваквој ситуацији то је готово немогуће проводити.

О тренутној ситуацији разговарали смо са Мирославом Станковићем – Микетом, пословођом у ЈКП „Комуналац“, РЈ „Водовод и канализација“, који нас је телефонским путем обавестио да је са људима који раде на решењу проблема несташице воде.

jkp-komunalac-titel

Он нам је рекао да је осим суше још већи проблем људска несолидарност. Према његовим речима, становници нижих делова Титела потпуно нерационално и несолидарно користе воду за потребе које нису приоритетне, као нпр. пуњење базена, заливање башта и воћњака, освежавање бетона и тераса, па тим поступцима спречавају остале кориснике да имају бар неки минимум воде за основне потребе.

ЈКП „Комуналац“ располаже са пет бунара, који очигледно у летњим месецима не могу квалитетно да задовоље потребе свих грађана. Мирослав Станковић је истакао хуман гест Милана Ћирића – Ћаке, власника чувеног тителског јабучњака, који је ЈКП „Комуналац“ дозволио прикључење на његове бунаре који му служе за заливање. До петка, како је Мирослав рекао, може се очекивати прикључење на један бунар, а касније по потреби и на остале, па се грађани могу надати побољшању ситуације са водоснабдевањем.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор