Sajkas-Parastos-Zrtvama-Pogroma-2023

Парастос невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој служен у Шајкашу

Препоручите пријатељима

ШАЈКАШ: Централни годишњи парастос поводом молитвеног сећања на невино пострадале жртве Погрома у Бачкој, одржан је данас у Храму светог великомученика Димитрија у Шајкашу.

Парастос невиним жртвама служили су епископи Бачки Иринеј и Мохачки Дамаскин уз саслужење свештенства Епархије Бачке, након чега се Епископ бачки Иринеј на крају молитвеног сабрања обратио присутном верном народу и свештенству, између осталог поручивши:

„Црква наша никада није напустила молитвено сећање на невино пострадале у Погрому у Бачкој. Она је, у условима које је имала на располагању, сваке године молитвено обележавала спомен на све невине жртве, без изузетка. Прошле године донета је једногласна одлука Светог Архијерејског Сабора наше Цркве да њих прослављамо као свете мученике бачке. Могли сте, дакле, приметити да смо се у првом дêлу нашег данашњег богослужења молили за све невине жртве уопште, без разлике, а у другом дêлу смо прослављали молитвено и ми се молили мученицима невино пострадалим да се они моле Богу за нас, јер су они не заувек мртви него – својом невином жртвом – заувек живи.

О страдању у Шајкашу и страдању у свим местима Шајкашке и јужне Бачке довољно се зна и објављено је до сада много драгоцених књига и сведочанстава. Морам посебно нагласити да у свим тим злочинима против нашег народа и других који верују није случајност да су злотвори бирали управо велике црквене и верске празнике да би испољили своју патолошку мржњу и своје зле замисли. Најтрагичнији Божић у историји овога лепог места је био тај Бадњи дан и Божић пре толико година и деценија – Божић 1942. године.“

Парастосу невино пострадалим жртвама Погрома у Бачкој присуствовали су: г. Драган Божић, председник Општине Тител, г. Мирослав Илић, председник Организационог одбора за обележавање Новосадске рације, г. Ладислав Трајер, заменик председника Савеза јеврејских општина Србије, свештенство и верни народ Епархије бачке.

Извор: Информативна служба Епархије Бачке

Оставите одговор