Жабаљ Помен жртвама Рације

Помен жртвама Рације ’42. у Чуругу

Препоручите пријатељима

ЧУРУГ: У простору запуштеног Топаловог магацина у самом центру Чуруга, парастосом жртвама започето је обележавање 70 година од трагичних догађаја, када су у Чуругу у време Божићних празника страдали недужни од стране Мађарских окупатора.

Чуруг - Помен жртвама Рације 1942.
Помен жртвама Рације 1942. у Чуругу

Топалов магацин, је стратиште Чуруга, а залагањем многих ће ускоро постати Спомен музеј, што су невине жртве, али и њихови најближи одавно заслужили. Пред стотинак Чуружана после пригодног парастоса, присутнима се најпре обратио његова екселенција, амбасадор Мађарске у Србији господин Оскар Никовић, затим Јулија Телеки, Чуружанка, која је са годину дана отишла из свог родног места, секретарка Меморијалног друштва “Рација’42.” Јасмина Јуришин, саветница и шеф Протокола председника Републике Србије Јасмина Митровић-Марић и председник општине Жабаљ Чедомир Божић. Порука свих њих је да овај простор треба достојно уредити, и да ово место буде знак помирења и вечног опроста.

У више наврата то је поновио и сам амбасадор Мађарске Оскар Никовић уз напомену да су жртве и даље само жртве и да треба престати са нерационалним понашањем, а да се треба окренути будућности и суживоту оба народа који су сваки на свој начин поднели одређене жртве. Председник општине Жабаљ, Чедомир Божић је у својој поруци истакао да “морамо да учинимо све да се злочини не понове, да живимо достојанствено једни поред других, јер све друго је апсурд живота”.

Извор: zabalj.rs

Оставите одговор