Руска странка формирала општински одбор у Темерину

Препоручите пријатељима

ТЕМЕРИН: У Темерину је 19. фебруара одржан Конгрес Руске странке, на којој је изабрани чланови Општинског одбора Темерин. За председника је изабран Ђуро Милојевић.

Он је у уводном излагању поновио речи председника Руске странке у Србији, Слободана Николића, да је у питању политичка организација националне мањине Руса, која је настала и због Срба који желе боље односе са Русијом. Прихваћен је Статут и програм Руске странке, У Темерину и околини има више од 40 Руса и Украјинаца, углавном су то жене. Већ неколико година успешно фунцкионише Друштво Руско-Српског пријатељства у Темерину.

– Русија нам је пружила руку за сарадњу, на економском, политичком, војном, енергетском и културном плану. Уместо Европској унији треба да се окренемо Евроазијском савезу у којем су Русија, Белорусија и Казастан, а од почетка 2015. биће Киргизија и Таџегистан. Реч је о простору од 200 милиона квадратних километара, прворазредним природним богатствима са 180 милиона становника, шестом у свету по бруто друштвеном производу – рекао је Ђуро Милојевић, председник Општинског одбора Руске странке у Темерину.

Странке националним мањина у Србији на изборима користе привилегију ‘природног прага’, за улазак у парламент, уместо цензуса од пет одсто. На основу тога, те пертије могу заузети скупштинске клупе ако добију на изборима око 15 хиљада гласова, којики је на пример, био прородан праг на неким од прошлих избора.

Предност у односу на странке које нису ‘мањинске’ је значајна јер је, примера ради, неопходних пет одсто за улазак у Скупштину Србије вредело око 200 хиљада гласова. Иначе, за регистрацију мањиске странке неопходно је 1.000 потписа грађана, а за остале партије 10 хиљада потписа.

Попуњавање и овера изјаве бирача о подршци кандидатима Руске странке за народне посланике у Скупштини Србије одржаће се 21. фебруара у 18 часова у просторијама странке у Темерину, ул. ЈНА 150.

Оставите одговор