srednjoskolci-zabalj-poseta-novi-sad

Средњошколци из Жабља посетили Нови Сад и Матицу српску

Препоручите пријатељима

НОВИ САД: Ученици туристичко-хотелијерског смера Средње школе „22. октобар“ из Жабља су у склопу сарадње са ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ у понедељак 12. децембра посетили Нови Сад и институције културе од значаја, при чему је свака посета била у директној вези са њиховим завичајем – општином Жабаљ.

Главни циљ посете био је да ученици у склопу свог образовног профила и наставних предмета упознају институције културе, туристичку понуду у директној вези са културном историјом, као и да науче о механизмима организације конференцијских догађаја, промоција и других културних манифестација.

Доласком у Нови Сад ученици су прво посетили Градску библиотеку Новог Сада, тачније присуствовали су отварању свечане изложбе „Домови културе за 21. век“ у Дигиталном омладинском центру, када је грађанима у Новом Саду приказан рад на промовисању културних садржаја у локалним заједницама АП Војводине, укључујући и Општину Жабаљ.

Након отварања изложбе, помоћница директора Градске библиотеке у Новом Саду, Милица Кирћански је спровела ученике и госте кроз одељења Градске библиотеке.

Ученици су прво обишли Позајмно одељење за одрасле и чули о националном значају овог одељења и уопште зграде библиотеке која је формирана на темељу Градске читаонице. Потом су спроведени до Научног одељења, које поседује читаоницу и различите могућности у научно-истраживачком раду младих, укључујући и програме за учење језика.

Веома је било интересантно посетити Одељење за страну књигу, на ком су ученици имали прилику да сазнају нешто више о промоцији мултикултуралности у оквиру библиотечке делатности, те да науче о механизмима сарадње са дипломатским институцијама, са центрима за учење језика у културним центрима других нација на простору наше земље.

Будући да је реч о посети средњошколаца са општине Жабаљ, изузетно је значајно што је уприличена посета Збирци страних уметности – легату др Бранка Илића у оквиру Музеја града Новог Сада. Збирка је, према речима самих ученика, оставила на њих јак утисак својом величином, уметничком вредношћу и стручним вођењем кустоса кроз епохе и њихове уметничке особености на платну и изложеним употребним предметима.

Након краће паузе за шетњу градом, ученици су у пратњи наставника и особља Библиотеке кренули у посету Матици српској како би уз стручно вођење Светлане Милашиновић обишли ову институцију од националног значаја, упознајући се са њеном политиком рада и присуствујући свечаној промоцији прве књиге зборника радова „Историја насеља општине Жабаљ“. На промоцији зборника је говорио председник Општине Жабаљ, Урош Радановић, нагласивши изузетан културно-историјски значај сарадње општине и Матице српске, те проф. др Владан Гавриловић, испред Филозофског факултета у Новом Саду, који је направио осврт ка општим културолошким и историјским карактеристикама Шајкашке области, затим Станко Трифуновић испред Музеја Војводине, који је у кратким цртама представио садржај зборника и Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, уредник зборника. Др Мицић је искористио прилику да подсети слушаоце на значај континуираног исписивања микроисторије жабаљске општине у контексту одговарања на питање о томе шта је човек и како је текао живот тзв. малог човека. Програм је музички употпунио гајдаш Максим Мудринић, ком су се на сцени придружили ученици средње школе одевени у шајкашке војне униформе.

Извор: ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ

Оставите одговор