Titelski-slikari-slikarska-kolonija-Novi-Kozarci-2024

Тителски сликари у Новим Козарцима

Препоручите пријатељима

НОВИ КОЗАРЦИ: Тителски сликари: Иванкa Јерков, Винкa Секулић, Ђорђе Шаркић и Александaр Мирков, одазвали су се позиву на колонију удружења „Здравко Мандић“ из Нових Козараца.

Домаћин ове колоније Милан Драгољевић пољопривредник и сликар, обратио се гостима пригодним говором и навео да Удружење које се налази при галерији „Здравко Мандић“ и огранку Народне библиотеке „Јован Поповић“ у задњих 25 година позива све сликаре из Србије и суседне државе Румуније, али да је ова колонија посебна јер је у њој учествовало чак 35 сликара аматера из Бачке Паланке, Старог и Новог Бечеја, Бачког Петровог Села, Српске Црње, Зрењанина, Титела, Кикинде и Жомбоља из суседне Румуније. Господин Милан Драгољевић је навео да су колонију подржали Културни центар Кикинда и библиотека „Јован Поповић“. Морамо поменути и председника овог Удружења академског сликара Брацу Азарића који је био велика помоћ у остварењу ове колоније, заједно са Душком Ковачем.

Сваки сликар добио је лесонит 40×50 cm на ком су сликали, док су тема као и материјал били слободни. Поједини уметници су сликали акрилним или уљаним бојама, свако по сопственом избору. На овој колонији која је била многобројна учествовала су и деца из школице цртања Културног центра Кикинде. У угодној атмосфери сликари су своје радове изложили у малој сали галеријског простора, а након пријатног ручка уметници су групном фотографијом завршили дружење у Новим Козарцима.

Иако је ово село на самој граници са Румунијом, Тителски сликари су са позитивним утисцима захвалили организатору на феноменалном проводу и надају се новом сусрету.

Здравко Мандић рођен је 1935. Године у Стригови, Поткозарје. Академију ликовних уметности завршио је у Београду у класи проф. Зорана Петровића, а магистрирао је 1965. године у класи проф. Мила Милуновића. Био је члан УЛУС-а, директор Савремене галерије у Зрењанину, добитник је Масарикове награде у Прагу, велике награде на Бијеналу југословенског акварела у Карловцу и награде на Тринаестоновембарском салону на Цетињу. Умро је 2012. године у Новом Саду.

Дани „Здравка Мандића“ су установљени након његове смрти 2012. године, на иницијативу сликара и Здравковог пријатеља Браце Азарића. Дани се одржавају 12. маја, на Светог Василија Острошког, у сарадњи са црквеном општином Нови Козарци. Галерија носи његово име, док у простору галери постоји и легат Здравка Мандића са седамнаест његових радова. Дела су поклоњена Народном музеју из Кикинде 1988. године, са сталном поставком у Новим Козарцима у згради која је уједно и огранак Народне библиотеке „Јован Поповић“ из Кикинде. Целокупан рад Здравка Мандића посвећен је темама и мотивима Војводине.

Текст и фото: Александар Мирков

Оставите одговор