Titelsko udruženje-pčelara 20 godina postojanja Titel 2023

Тителско удружење пчелара – двадесет слатких година

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У недељу, 3. септембра 2023. године, Тителско удружење пчелара одржало је састанак поводом јубилеја на којем су се осврнули на протеклих 20 година постојања Удружења. Састанак је одржан у сали Скупштине општине Тител.

Да ово дружење пчелара не би било само ради безбрижног ћаскања, организатор је ангажовао Тању Узелац, професорку биологије запослену у СТШ „Милева Марић“ Тител и проф. др-а Мићу Младеновића који има богату каријеру универзитетског професора. Као доктор агрономских наука током вишегодишње каријере радио је на четири универзитета и једној високој пољопривредној школи. Био је професор на основним, последипломским и докторским студијама на предмету Пчеларство. Учесник је и руководилац на бројним пројектима за развој пчеларства, а има регистрована и четири сопствена патента са тога подручја.

Тања Узелац је наступила након поздравног говора који је поводом јубилеја одржао Миодраг Цветковић, професор математике у СТШ „Милева Марић“ и дугогодишњи председник Тителског удружења пчелара.

Професорка Узелац је одржала једно уопштено предавање о пчелама онако, како је сама рекла, као да то прича својим ђацима како би је што лакше и боље разумели. Предавање је углавном било намењено млађим пчеларима који требају још доста да науче о пчелама како би постали успешни пчелари који ће од свог посла бити корисни својој породици, али и природи чији су пчеле саставни део.

Проф. др Мића Младеновић је одржао предавање на којем су пчелари могли да усвоје нова знања и корисне препоруке и савете базиране на великом знању и искуству које се накупило за време његовог вишедеценијског рада и усавршавања.

Зашто зимске пчеле губе масно ткиво и постају краткоживуће, које су предности младе и квалитетне матице, када почиње припрема за зиму у појединим крајевима, да ли сме да постоји сентименталност и поистовећивање са пчелама, што почетници морају да знају да не би правили грешке, најчешће грешке у пчеларењу и санација истих… То је само мали део оног што су пажљиви слушаоци могли да сазнају и науче за време овог стручног и квалитетног предавања.

Након предавања учесници су отишли на Тису где су у угодној пловидби бродом слушали занимљиво излагање Светозара Иконова, туристичког водича. Он је говорио о географском положају Титела, о реци Тиси и легенди како је настала, о феномену цветање Тисе, легендама о Атили и његовом благу, о Шајкашком батаљону, о тителском школству, симболици споменика на обали и о другим занимљивим чињеницама и легендама.

Дружење је настављено ручком у хотелу Тиса где су пчелари разговарали о својим пчеларским искуствима и другим темама.

Замолили смо професора Цветковића да сумира утиске са обележавања јубилеја:


„Тителско удружење пчелара основано је 2003. године. Данас смо јубилеј обележили са два предавања о пчелама и пчеларству. После ових предавања пловили смо бродом по Тиси како бисмо упознали њену флору и фауну, као и историју Титела. Имали сми и водича на броду који је пчеларе упознао са поменутим темама. Данашњи дан је обележавајућег карактера и надам се да је успео. Све се ово организује у циљу популаризације пчеларства – да оставимо неке трагове за млађе генерације.“

– У току Вашег данашњег излагања чули смо да желите да функцију председника Тителског удружења пчелара да препустите неком другом и да већ постоје два млађа кандидата који би да Вас наследе. Да ли је код Вас дошло до засићења, или је то жеља да млађима дате шансу?


„То је моја жеља да млађима дамо шансу, а ми старији да из прикрајка посматрамо и, у случају потребе, припомогнемо.“

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор