Pokaži-mi-da-ti-i-ja-pokažem-Aktiv-žena-AKUD-Jovan-Popović-Titel

Традиција укорак са новим временом

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У склопу обележавања 70-годишњице АКУД-а „Јован Поповић“ Тител, приређена је десета јубиларна манифестација „Покажи ми да ти и ја покажем“.

Ова манифестација одржана је у суботу 14. августа у великој сали Ловачког удружења „Шљука“ уз учешће девет Актива жена из Војводине. На овој смотри стваралаштва жене показују најлепше и најбоље примерке својих ручних радова, умећа које су наследиле од својих предака и које има дугу традицију у шареноликом букету народа и народности који живе на простору Војводине.

Pokaži-mi-da-ti-i-ja-pokažem-Anka-LozanovАнка Лозанов, председница Актива жена АКУД-а „Јован Поповић“ једна од сталних организатора и учесника ове манифестације, рекла нам је да овогодишња изложба стицајем разних околности, као што је корона и економски фактор, нешто умањена и нетипична у односу на раније године, али довољно репрезентативна и интригантна за посетиоце. Сваки Актив жена има по једну представницу која на овоме скупу представља експонате својега актива са неколико реченица о ауторима и особеностима места и краја из којега долазе. Можда нетипичност овогодишње смотре стваралаштва Актива жена изнедри и неку нову идеју која ће убудуће освежити начин представљања дела вредних руку наших жена.

Посматрајући прелепе излошке штрикања, веза, хеклања, белог веза, поентлеса…уочили смо и сликарске радове на платну, али и на другачијим подлогама као што су шперплоча, дрво, бибер цреп, лутке са ношњама, маске… Свакако међу најзанимљивије излошке спада серија урамљених минијатурних зидних крпа – „куварица“ које је урадила наша саговорница Анка Лозанов. Она нам је објаснила да је на ту идеју дошла када јој је у кући понестало простора за њене ручне радове, па тако и за куварице. Да би заузеле мање простора, она их је умањила и урамила. Међу типичним куварицама са већ познатим порукама које су жене Војводине десетлећима везле, а њихови мужеви читали и одгонетавали „тајни смисао“ истих, истичу се и неке новонастале које је донела корона и које су „лајковане“ на друштвеним мрежама. Најлајкованија и најсимпатичнија је она: „Лала Соси асепсола носи – кад се мазу да се не заразу“.

Анка је за досадашњи рад добила многе награде, а једна од последњих и најдражих је награда – плакета и повеља, Актива жена града Ниша, општине Пантелеј, на којој пише: „Повеља Анки Лозанов за допринос и одрживост традиционалних културних вредности“. Због таквих ствари вредело је живот посветити чувању народне традиције свога краја.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор