03-05-2023-dan-zalosti-srbija

Тродневна жалост у Србији због трагедије у ОШ „Владислав Рибникар”

Препоручите пријатељима

БЕОГРАД: Влада Србије, поводом трагедије у ОШ „Владислав Рибникар”, донела је одлуку о тродневној жалости на територији читаве Србије почевши од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7. мајем 2023. године.

Прописи о начину обележавања дана жалости налажу да органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужни су да у време дана жалости заставу Републике Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

Сваки послодавац дужан је да на дан жалости омогући запосленима да у исто време, минутом ћутања, одају пошту настрадалим људима у несрећи због које је дан жалости проглашен.

Када је реч о медијском информисању, радиодифузне организације дужне су да у својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, на дан проглашења дана жалости емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања коју доноси надлежни орган Србије или тело које он одреди.

Такође дужне су да обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Србије или тела која она одреде.

Уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, дужни су да емитују музику и емисије прикладне дану жалости, као и да ускладе детаљну програмску шему у време дана жалости.

Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да на дан жалости своје листове одштампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости и проглашењу његовог обележавања.

Дан жалости у образовним установама обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.

Када је реч о установама културе, музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе обавезни су да своје програме прилагоде дану жалости.

Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Србије и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља.

Пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости.

Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.

За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

Прописане казне за кршење одредби овог Закона за предузетнике и правна лица су од пет до 200.000 динара, а за физичка лица од две до 10.000 динара.

Оставите одговор