molitveno secanje zrtve racije curug 2015

У Чуругу обележена 73. годишњица злогласне рације

Препоручите пријатељима
molitveno secanje zrtve racije curug 2015
Фото: beseda.rs

НОВИ САД: Поводом 73. годишњице рације, злогласне акције у којој су мађарске окупационе снаге за мање од месец дана у Шајкашкој области погубиле неколико хиљада цивила, претежно Срба, одржана је света архијерејска литургија у чурушкој цркви. Парастос и помен жртвама уприличен је и у Музеју жртава рације у центру села.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је на комеморацији у Чуругу да се са прошлошћу морамо суочити како бисмо заједнички градили будућност на овим просторима.

“Смисао сећања на невине жртве у Другом светском рату је да се затвори та страница прошлости, да би се могла отворити страница будућности”, рекао је Пастор после комеморативног скупа.

Обраћајући се присутнима амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер поручио је да је тај музеј “место наде” и додао да се не може заборавити оно што се десило у Војводини у Другом светском рату против Срба, али и против Мађара.

Пинтер је истакао да ни као дете, када је погледао филм “Хладни дани”, а ни данас не може да верује како су припадници мађарске краљевске војске могли да почине такав злочин, али и да морамо да се фокусирамо на будућност.

“Мислим да само заједно можемо да напредујемо, јер ми смо суседи и морамо да се фокусирамо на будућност и на напредак, а никако не на непријатељство”, рекао је амбасадор Пинтер.

Присутнима у Музеју жртава рације, некадашњем Топаловом магацину, учесницима комеморације обратили су се и потпредседник покрајинске владе Мирослав Васин и председник општине Жабаљ Чедомир Божић.

Учесницима комеморације, пригодни програм уприличио је инклузивни хор “Исон”.

Помен жртвама рације у Чуругу организовало је меморијално друштво “Рација 1942” у сарадњи са месном заједницом и српском православном црквеном општином.

Полагање венаца жртвама рације у Чуругу биће одржано и 6. јануара код  Споменика на Тиси, код  Треће рампе.

Кликните овде да бисте видели вест у целини на сајту РТВ »

Оставите одговор