У Ђурђеву обележен национални празник Русина

Препоручите пријатељима

ЂУРЂЕВО: У Ђурђеву је обележен 17. јануар, дан русинске националне заједнице. Тим датумом се обележава више од 250 година доласка Русина на ове просторе.

Ђурђево - Дан русинске националне заједнице
Ђурђево – Дан русинске националне заједнице

Давне 1751. године је Франц Јожеф, који је био високоположајник на двору царице Марије Терезије, потписао са администратором краљевског Бачког државног дистрикта у Сомбору документ о насељавању 200 руских гркокатоличких породица на тадашњу Пустару Велики Крстур. То је био званично почетак насељавања Русина на ове просторе.

Тај дан је и узет као празник Русинског националног бића. Градећи своју традицију, Русински живаљ је од почетка свог битисања на овим просторима прихватао ове српске просторе као своје. На скромној свечаности која је одржана у просторијама КУД-а „Тарас Швеченко“ (популарна „Матка“), госте је поздравио Мирон Сабадош, а није изостао ни пригодан програм Русинског месног оркестра, а прочитани су и литерарни записи Јакима Чапка. Обележавању Дана Русина су присуствовали председник општине Жабаљ Чедомир Божић и предсеник Скупштине општине Жабаљ Драган Злоколица.

 Извор: zabalj.rs

Оставите одговор